Guider, tips & kunskapHudoteket tipsarIngredienserTestat

Varför snackas det om C-vitamin?

Så här års läser man i var & varannan tidning att man ska proppa kroppen full av C-vitamin, även huden. Men varför ska jag egentligen ha det i mina cremeburkar? Här kommer svaret.

apelsin
C-vitamin (eller Askorbinsyra) sägs stärka immunförsvaret i kroppen, och detsamma gäller i huden. C-vitaminet, som också är en antioxidant skyddar mot ilskna fria radikaler och således nedbrytandet av huden. Daglig använding av produker med C-vitamin gör alltså huden mer motståndskraftig mot påfrestningar.

C-vitamin har också en fin effekt på hudtonen och strukturen, som blir jämnare och slätare.  Bindväven i huden blir starkare och huden upplevs oftast mjukare och mer elastisk. Och vilken lyster man får!

620px-L-Ascorbic_acid.svg
Låter nästan som en ingrediens som är lite för bra för att vara sann? Både ja och nej skulle jag säga där. Bara för att det står C-vitamin på en cremeburk betyder inte det att du blir av med dina pigmenteringar över en natt eller envisa acneärr. Olika märken har olika mängd av C-vitamin i sina produkter beroende på vilken effekt man vill ha. Och vissa märken skriver C-vitamin på burken för att det låter bra (nu vet vi ju det) men i själva verket kommer den nästan längst bak i ingrediensförteckningen. Så man får vara lite kritisk när man botaniserar.

Generellt skulle jag rekomendera en C-vitamincreme eller kur till någon som känner sig grå, glåmig, lite ojämn i färgen och vars hud behöver få en kick. En rejäl spark i baken så att säga. C-vitamin drar igång microcirkulationen, vilket gör att huden får en trevlig glöd och rosighet.
Men med ovan sagt är det ju inte fel för någon att boosta hudens immunförsvar med lite C-vitamin =)

Vilka produkter finns det med c-vitamin i då? Jag har såklart några favoriter, och många har jag skrivit om redan här i bloggen. Life Radiance-produkterna från Decléor som jag skrivit om här, Reveillance- serien från Bioline som jag skrivit om här och den orangea Enviromental-serien från Murad som jag tipsade om häromdagen.

Dock vill jag slå ett extra slag för Vitality-serien från Matis, som doftar som en korg clementiner och har ett väldigt bra pris. Så härlig serie! I den kommer c-vitaminet från GojibärDe har ett resekit med lite mindre förpackningar om man vill testa hela serien.

Matis Vitality KitToodles!

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.