Guider, tips & kunskapSolskydd

Vad är skillnaden på solskydd och city-skydd?

Vad är skillnaden på solskydd och city-skydd?

Det kan man fråga sig. Många hudvårdsmärken har UV-skydd som inte är inkluderad i deras solserie som de istället kallar ”city-skydd”. Dessa är menade att ha varje dag men inte på solsemester.
Men vad är då egentligen skillnaden? Om båda varianterna har SPF 50, båda har UVA samt UVB skydd? Detta ska jag reda ut nu!

Solskydd

Om vi tar märket Clarins som ett exempel. Jag ringde upp Bitta Bylin, utbildningsansvarig på Clarins för att höra hur de förklarar skillnaden mellan sitt vanliga solskydd och sitt city-skydd.clarins sun wrinkle control cream for face

De har en solserie i vilken det ingår en creme som heter Clarins Sun Wrinkle Control For Face SPF 50+. Denna creme ger ett högt skydd mot både UVA och UVB-strålar. Den är hårt testad för att vara godkänd som ett ”solskydd” samt får marknadsföras som ett solskydd. Dessa tester innebär exempelvis hur länge man kan vara i direkt solljus utan att bli röd, hur bra produkten sitter om man är i vatten, om man svettas med mera.

Produkten innehåller även ingredienser som minskar inflammationen i huden, för när man är konstant i sol skapas det mer inflammation i huden än om man exempelvis är på jobbet och bara vistas i solen på lunchen.

En solcremes främsta funktion är att skydda mot konstant sol, och har därför inte lika höga krav på sig att vara ett bra makeupunderlag, vara lätt i konsistensen och så vidare.

Där kommer istället city-skyddet in, som jag kommer till nu.

City-skydd

IMG_9103

Då kommer vi till det såkallade city-skyddet. Detta har utåt sett samma egenskaper som ovan, med skydd mot UVA och UVB samt SPF 50. Clarins UV Plus Day Screen High Protection Spf 50 skyddar mot den mängd sol som man får typ till och från jobbet och på lunchen. Den är inte testad för långvarigt vistande i sol och har heller inte genomgått tester för att sitta i svettningar och bad.

Vad den däremot har som en traditionell solcreme normalt inte har är ett ”anti pollution”skydd. Detta är ett skydd mot den strålning som vi får när vi sitter framför datorn samt mot de föroreningar man blir utsatt för när man är i en stadsmiljö. Det råder delade meningar bland experter om hur mycket föroreningar man faktiskt utsätter huden för , och självklart är det olika i Kiruna och Teheran. Men faktum kvarstår att de som sitter vid datorn dagarna i ända upplever ofta en ökad känslighet i huden, yttorrhet och en allmän obalans. Denna produkt skyddar mot det.

Vad denna produkt har som gör att den är aningen beroendeframkallande är att den har en lätt formula med primereffekt. Den kan jag själv stå för till 110%! Den har inte den där matta, silikonkänslan, men jag upplever att makeupen glider på snyggare och att jag ser ut som en snyggare version av mig själv de dagar jag använder denna produkt. Retouch på flaska =)

Dagcremer med SPF?

Detsamma gäller med dagcremer som anger att de har ett SPF i sig. Dessa passar sig ypperligt som ett city-skydd, men lämpar sig inte för att ersätta en traditionell solcreme. Ska du vara i solen under en längre tid, satsa på den översta varianten i detta inlägg.

Summan av kardemumman

Ska du sola och bada, vistas på en strand, gå på tur, vara på golfbanan, ja alla tillfällen där du långvarigt ska vara i solen då är det en solcreme som gäller. Oftast finner du dessa i märkenas solserier eller så står det klart och tydligt på dem att det är en solskyddscreme.

Är du inomhus mestadelen av tiden och/eller sitter mycket framför datorn och vill ha ett perfekt skydd mot både yttre påfrestningar och UV-strålning så är det ett såkallat Citys-kydd du ska ha. Dessa finns från många märken oftast bland den ”vanliga” hudvården och inte i solserien. Fråga gärna om tips gällande detta så du hittar en som passar dig!

Toodles!

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

2 kommentarer

  1. Hur vet man om hudkrämen skyddar mot datorskärmar? Vad är termen man skall leta efter på förpackningen? Eller menar du att det är själva solskyddsfaktorn som också ger skydd mot datorns strålning?

    1. Hejsan Anette!
      Ett UV-skydd som skyddar mot UVA & UVB är minimum. Men sedan finns det värstingvarianter som denna från Elizabeth Arden PRO som även skyddar mot infraröd strålning och som har en stor mängd antioxidanter som skyddar mot fria radikaler. Mitt bästa tips för otimalt skydd! Även den jag skrivit om här från Clarins är toppen. Allt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.