Kost, Presentips

Müsli à la Andrea

Jag promotar ju att man ska äta mer jordubbar än chips för att hålla hud, hår, kropp snygg, frisk och välmående (mer om det kan du läsa i mitt inlägg här). En 80/20 regel liksom. Det är mycket enklare att uppnå om man alltid håller sig till en bra frukost. Visst, det kan slinka in någon rostad macka på helgerna (helst av ett märke med asmycket socker, då den blir helt jämntbrunrostad 😉 Åsså bregott och vällagrad prästost. Mumma!). MEN som sagt, normalt är det en superfrukost som gäller.

Andrea Olofssons MüsliOch för att jag ska hålla koll på vad jag stoppar i mig och dessutom är ganska petig med smaken så gör jag min egen müsli som jag äter med naturell yoghurt och gärna lite frukt eller bär. Från början fick jag receptet från min vän & fd.kollega Susanne men nu har jag improviserat receptet så många gånger så jag inte riktigt vet som är kvar av originalet. Det funkar fint ändå har jag märkt.

Vill du också sno ihop en knaprig & megagod müsli? Kika nedåt.

Ingredienser (jag brukar höfta, så det gör ej något om man har lite mer av det ena eller andra):

  • 5 dl rågflingor
  • 5 dl havregryn
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl vetegroddar
  • 1 dl havrekli
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl hackade mandlar
  • 4 msk honung (eller efter behag, jag ringlar över några varv)
  • 4 msk olja (raps eller mat, vad du har hemma. Oliv tycker jag dock smakar för mycket, men nöden har ingen lag).
  • 1 dl vatten
  • Kanel och/eller kardemumma efter behag

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 175 grader. Häll upp alla torra ingredienser i en djup plåt. Häll på kryddorna och de blöta ingredienserna och knåda ihop dem så att allt torrt har fått blött på sig (ja, du förstår vad jag menar). Det blir lite klumpigt, men det får man smula sönder. Nu har du en blek och något fuktig müsli, utan något krisp.

musli_oklarOch så in i ugnen i ca 20-30 minuter. Jag brukar få behöva öppna lucka då och då och vända runt lite, för att det inte ska vara blött i botten och superrostat på toppen.

Andrea Olofssons MüsliKlart och grymt krispigt! Har till och med lurat i min Start-knaprande syrra detta, då är det bra…

Bra tips

  • Är du allergisk mot något ovan, byt ut mot något du tål. Bara mängden blir ungefär lika är det bara att byta och ha sig som man vill.
  • Likaså om du tycker om något annat, kanske kokos? Kanske Chiafrön? Russin och andra torkade blir dock ej bra att ha i ugnen, de kan du blanda i i efterhand. Pumpafrön är också klurigt, de kan bli lite för mörka enligt mig.
  • Ugnar är väldigt olika, och 175 grader i 20-30 minuter passar inte alla. Så håll koll, kanske behöver du ha inne den längre, kanske blir det annorlunda om du har varmluftsugn etc.
  • Jag brukar göra en sats och lägga i en fin burk med band och etikett som ”istället för en blomma”. Väldigt uppskattat (och troligtvis en av anledningarna till att jag kommer undan med så dålig/sällan förekommande matlagning hemma 😉

Lycka till!

 

 

Tidigare inlägg Nästa inlägg

Relaterade inlägg

Inga kommentarer

Skriv en kommentar