Hudoteket tipsarHudtyper/Hudtillstånd

Skillnaden mellan känslig hud och sensitiviserad hud

Känslig hud…Really?

Det är väldigt många som själva anser att de har ”känslig hud”. Dock kanske du som känner dig känslig har hudtillståndet ”sensitiviserad hud”, något som man med enkla medel kan råda bot på. Men vad är skillnaden egentligen? Här kommer svaret.

Känslig hud- medfödd känslighet

Detta är något som man föds med och ofta är det personer som är väldigt ljusa i huden som är känsliga. Denna typ av hud rodnar lätt och man har ofta (men inte alltid) ytliga kärl som ser ut som spindelnät i huden. Personer med känslig hud ska vara extra försiktigt i solen och bör behandla sin hud med produkter som innehåller lugnande ingredienser. Personer med känslig hud kan ofta känna att det blir värre när man dricker alkohol, äter stark mat eller stressar.

Och håll i dig, du kan vara BÅDE känslig och torr, känslig och fet i huden, ha acne och samtidigt vara känslig. Så därför är det viktigt att hålla tungan rätt i mun när man väljer produkter. Man ska alltid sätta känsligheten först och lugna den, så man inte går all in på att ”bota” en hög talgproduktion när man också är känslig. Alltid lugna först, men optimalt är ju om man kan hitta produkter som löser alla problem på en och samma gång. Både ha kakan och äta den, det är mitt motto.

Sensitiviserad hud- förvärvad känslighet

Ja, här har man blivit känslig med tiden och på grund av yttre faktorer. Ofta handlar det om att man har rubbat det yttre hudlagret på något sätt. Detta kan bli av allt från fel produkter, felbehandling, allt för energisk exfoliering, kyla, föroreningar, många timmar framför datorn och så vidare.

Många kan också vara sensitiviserade när de är väldigt torra i huden, och så fort man fått bukt med torrheten försvinner sensitiviteten samtidigt.

Och så var det det här med solen. UV-strålning är en stor bov i dramat, så (som jag tjatat om tidigare). Skydda lilla facet för sjutton gubbar! Här har ni ett ytterst skyddat face. Inte det minsta sensitiviserat, men något fräknigt efter Mexico =)

Andrea Olofsson

En lösning tack!

Känner du igen dig på sensitiviserad hud, och vill ha lösningen nu nu nu?

  • Rök inte (ja, detta är väl en universallösning på de flesta hudproblem)
  • Skydda huden mot UV-strålar året om. Detta med hjälp av solskyddscremer, dagcremer med solskydd i, BB-creams, CC-creams, foundations ja ALLT med skydd i är bättre än inget.
  • Få i dig essentiella fettsyror. Detta har jag skrivit mer om i ”Essentiella oljors betydelse för huden”. 
  • Tänk på att när du rengör dig att det är ett ansikte med pyttesmå ömtåliga hudceller du ska rengöra, inte ett badkar med ingrodd smuts. Ha lagom varmt vatten, gnugga inte med tvättsvampar eller handduk utan dra dem lätt över ansiktet. Det är de som ska göra jobbet, inte du. Peela med lätta rörelser. Hudceller är pyttepyttepyttesmå…=)

Modell Decleor

  • Använd produkter som är anpassade för din hudtyp och ditt eventuella hudtillstånd. Tycker du att det är klurigt att veta exakt vad du behöver? Då får du gärna ta hjälp av mig, eller av mina duktiga kollegor på Hudotekets Webshop. Här kommer du i kontakt med dem.

Och såhär ser de du kommer i kontakt med ut =) Louise och Therese hälsar att de mer än gärna guidar i dig i cremedjungeln. Den djupa och snåriga, men oh så trevliga.

Louise & Therese

Louise och Therese

När du går på en ansiktsbehandling får du också en grundlig genomgång av huden, och där förklarar de vad du har för hudtyp, eventuella hudtillstånd och vilka produkter som det vore bäst för dig att använda. Och har du vägarna förbi Jönköping eller Värnamo är du hjärtligt välkommen hit såklart.

Toodles!

Bilden på tjejen som rengör ytterst försiktigt tackar jag Dermarome för.

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.