Guider, tips & kunskapHudoteket tipsarHudvårdKostKroppsvård

Essentiella fettsyrors betydelse för huden

Rätt fett är hett

Det är hög tid att prata om insidan. Kan det jag äter eller inte äter göra skillnad för huden? Att det kan! Nu ska vi titta närmre på de essentiella fettsyrorna.

Många hör av sig till mig eller mina kollegor och undrar varför det är så att de har helt rätt har cremer för sin hudtyp, gör peeling och mask någon gång i veckan sam går på ansiktsbehandlingar med jämna mellanrum, men de får ändå inte bukt med sitt problem.

De är alltså exemplariska hudvårdsanvändare, men ändå är det som att det liksom inte biter, vad de än gör. Då frågar jag i princip alltid- hur sköter du huden inifrån? Och då blir det oftast väääldigt vääääldigt tyst. Är de torra, fnasiga, har eksem och så vidare så presenterar jag de essentiella fettsyrorna.

Vad är essentiella fettsyror & varför behöver man det?

Essentiella fettsyror, eller livsnödvändiga fettsyror måste vi ha, men vi tillverkar dem inte själva. De måste därför tillsättas via kost eller kosttillskott. Omega-3 & Omega-6 är de som många känner igen, och de är även de viktigaste. Egentligen är de namn på två familjer av fleromättade fetter, och dessa familjer har en mamma. Mamman i Omega-3 familjen heter alfa-linolensyra och mamman i omega-6 familjen heter linolsyra. Detta kan man grotta in sig i hur länge som helst, men jag ville mest förtydliga att de kan benämnas lite olika beroende på var man läser om dem.

alfa-linolensyra

Om man ska se till hela kroppen och inte bara huden så har dessa fettsyror väldigt många viktiga funktioner. Dels håller de cellmembranet mjukt och lättgenomträngligt, så andra fettsyror kan komma ut i kroppen och göra sitt jobb med immunförsvaret, blodtrycket och med att reparera samt förnya celler. Har man brist på de ”goda syrorna”  eller äter mycket transfetter kan detta membran bli hårt och svårgenomträngligt. Med andra ord, not så good.

Detta var bara en liten del av allt det fina med essentiella fettsyror för kroppen i helhet, de goda effekterna är såklart fler. Men om detta får jag lov att återkomma om jag inte ska hålla på till midsommar…=)

En varierad kost ska räcka för att du ska få i dig tillräckligt för att kroppen ska fungera. Vill du vara på den säkra sidan ska du se till att få i dig fet fisk (typ lax & makrill), rapsolja, linsfröolja & linfrön, solrosolja etc.

Och hur var det nu med hudens påverkan?

Yes, det var ju hit vi skulle komma. Enkelt förklarat kan man säga att de essentiella fettsyrorna är bodylotion för insidan av kroppen. Men känner kroppen att njurarna har för lite av det goda, skickas resurserna dit. Då struntar huden blankt i om huden skulle må bra av ”lite bodylotion för insidan”. Så därför kan man behöva fylla på med ett tillskott av den varan, och speciellt om huden känns torr och fnasig, eller om man får tillfälliga eksem på vintern.

Det finns såklart massor av varianter på dessa typer av tillskott, men jag har två favoriter. Anledningen till att jag gillar just dessa är att de är gjorda för kvinnor! Maybritt Krewald Organic Pure Oil Woman dricker jag på hemmaplan och Beyond Wishes Omega+ tar jag på resa.

Båda innehåller också omega 7 som har god effekt på slemhinnor, så den är toppenbra om man har problem med det.

Ah, jag kan go on forever i detta ämne, men nu sätter jag punkt. Hoppas att jag fick fram budskapet att de dyraste cremerna i världen kanske inte ger effekt på din hud, om kroppen inte mår bra på insidan. Och det gäller inte bara huden, det gäller även hår och naglar. När jag utbildade mig till kostrådgivare var essentiella fettsyror en av de stora bitarna, och jag förstår helt klart varför.

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.