Solskydd

Skillnaden på kemiskt och fysikaliskt UV-filter

Skillnaden på kemiskt och fysikaliskt UV-filter

Idag tänkte jag att vi skulle bena ut det här med kemiska och fysikaliska UV-filter i solskyddsprodukter. De allra flesta solskyddprodukter innehåller kemiska filter eller en kombination av både fysikaliskt och kemiskt. Detta är för att man dels kan få en smidigare och lättare konsistens på cremen, men också för att man kan få ner en massa andra trevliga ingredienser i produken. Men ibland vill man ju kunna välja, läs vidare om när du ska ha det ena och det andra och varför.

Fysikaliskt solfilter

Det fysikaliska uv-skyddet mestår av små små små mineralpartiklar, titandioxid och zinkoxid. Dessa lägger sig som en skyddande mantel på ovanpå huden och reflekterar bort uv-strålningen. Ingenting går alltså ned i huden, varken uv-skyddet eller uv-strålningarna. Den sitter där den sitter så länge du inte badar eller svettas, för då går den bort. Så så länge du håller dig torr behöver du inte fylla på denna typen av solskydd.

Denna typ av solskydd brukar man använda på barn, känsliga personer eller om du exempelvis vet att du inte svettas =) Den är PERFEKT för dig med pigmenteringar, då den verkligen ger ett superskydd. Men är det så att det rinner svett i pannan och du torkar bort den med handen- då är även solskyddet borta. Så det är inte det mest optimala skyddet för löpturen.

Men om du exempelvis ska ut på golfbanan eller ut på en dagstur på berget (som jag gjorde när jag tog bilden ovan) är ett fysikalist filter att föredra.
En annan fördel med detta UV-skydd är att det ger skydd från sekunden du lägger på det på huden, medan ett kemiskt uv-skydd måste man vänta i 20 minuter för att det ska ge full effekt.

För vem? Alla kan ha det men jag skulle säga barn, känslig hud, torr hud och dig som vill vara extra säker, exempelvis dig med pigmenteringar.

Såhär ser fysikaliskt UV-filter ut i INCI-listan (ingrediensförteckningen): Titaniumdioxide eller Zink Oxide.

På hudoteket.se där jag jobbar kan man filtrera solskydd på kemiskt, fysikaliskt eller en kombination. Här hittar du alla fysikaliska solskydd.

nya medik8 solskydd skonhetssnack.se IMG_5329

Medik8 Physical Sunscreen Spf 30 som jag skrivit om tidigare här är en stjärna med fysikaliskt UV-filter.

Kemiskt solfilter

I denna typ av filter tas UV-strålningen upp, eller absorberas av filtermolekylerna. UV-strålningen omvandlas till oskadlig strålning via en kemisk reaktion, och från denna skapas överskottsenergi som lämnar huden som värme.

Fördelen med denna typ av skydd är att den är smidig och skön i konsistensen, har ofta fler ingredienser i formulan som är hudvårdande samt har en go ”solkrämsdoft”.

För vem? Alla kan ha det, men personer med fet eller oren hudtyp brukar gilla denna typ av filter extra mycket, då fysikaliska uv-skydd ibland kan upplevas som fetare i konsistensen.

Såhär ser kemiskt UV-filter ut i INCI-listan (ingrediensförteckningen): Dioxybenzone, Aminobenzoic Acid, Avobenzone är några exempel.

Evy daily uv face mousse can

Evy Technology Daily UV Face Mousse SPF 30 är en favorit hos mig med kemiskt solfilter. Sitter som berget och ger en fin makeupbas. Superhudvårdande också, till ett pris som gör att man kan slösa. Och solskydd ska slösas, ICKE sparas!

På hudoteket.se där jag jobbar kan man filtrera solskydd på kemiskt, fysikaliskt eller en kombination. Här hittar du alla kemiska solskydd.

Vill du hellre kika på produkter som har en kombination av både kemiskt och fysikaliskt uv-filter? Då hittar du dem här.

Toodles!

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

2 kommentarer

 1. Hej!

  Jag har fått pigmenteringar i ansiktet, troligtvis av mina p-piller, så har nu bytt till spiral. Läser att fysikaliskt solskydd borde vara bäst då, men jag är en riktigt svettig person så det rinner bara av…

  Vad kan jag göra om jag vill använda lite syror för att behandla mina pigmenteringar, men ändå skydda mig i sommar då jag bränner mig väldigt lätt?

  1. Hej!
   Ja det stämmer för dem som har pigmenteringar så är fysikaliskt solskydd det absolut bästa eftersom spf:en ligger ovanpå huden och speglar bort de skadliga strålarna likt en spegel, vilket gör att strålarna inte når din hud. Fysikaliskt solskydd retar heller inte din hud vilket ett kemiskt skydd , som går ned i huden, kan göra.
   Några fysikaliska spf:er som är kanon om man har lite åt en fetare hy och blir varm och svettig så är dessa lätta och behagliga.
   Glöm inte att återapplicera under dagen.

   https://www.hudoteket.se/sv/artiklar/dermalogica-ultracalming-super-sensitive-shield-spf-30-2.html

   https://www.hudoteket.se/sv/artiklar/mesoestetic-mesoprotech-mineral-matt-antiaging-fluid-50.html

   När det kommer till dina pigmenteringar så kan du antingen använda dig av en hel hudvårdsrutin med produkter som jobbar mot och på pigmenteringar eller så kan du välja att använda dig utav effektfulla punktbehandlande produkter. Vi ger dig gärna en rekommendation men då behöver vi veta lite mer om vilka produkter du använder idag och vi behöver få lite mer info om din hud. Om du har tid så skulle jag varmt rekommendera dig att du går in och gör Hudotekets hudanalys, då kan vi utifrån dina svar och ev bild ta fram den allra bästa rekommendationen för just din hud.

   https://www.hudoteket.se/sv/info/hudotekets-hudanalys.html

   Önskar dig en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.