Solskydd

Ekologiskt solskydd

Ekologiskt solskydd

Jag är så glad att vi i år har en så fin uppställning av ekologiska solskydd på Hudoteket. Efterfrågan bara ökar, men det är inte alltid att ett solskydd varit bra bara för att det innehållit ekologiskt odlade ingredienser. På Hudoteket är vi väldigt måna om att erbjuda vad du som kund vill ha, men produkten måste också ha en fin effekt på huden. Annars kan det vara. 

Men nu så kan jag berätta att vi dels tagit in solskydd från det ekologiska, italienska varumärket Bioearth och dessutom har Esse Probiotic Skincare lanserat en variant för ansiktet som är bra för hudens mikrobiom. Yeah! Likaså har ett av mina favoritmärken Comfort Zone (miljöhjältarna, du vet) också kommit med en korallvänlig variant. Men mer om det senare, först ska vi ta oss en titt på vad det här med ekologiskt solskydd innebär. 

Vad innebär det att ett solskydd är ekologiskt?

  • Att de innehåller ingredienser som är odlade på ett specifikt ”ekologiskt” sätt. Detta innebär bland annat att de odlad utan bekämpningsmedel, konstgödsel, besprutningsmedel. Men notera att olika märkningar kräver olika lite eller mycket andel ekologiska ingredienser för att få kalla sig ekologiska. 
  • Ekologiska solskydd har fysikaliska solfilter, som består av mineraler. Dessa mineraler är visserligen naturliga, men då de ej odlas kan de inte kallas ekologiska. Det finns inga ekologiska stenar. Därför kan en produkt med enbart fysikaliska filter inte vara 100% ekologisk, men om du kikar på ingrediensförteckningen kan den bestå av mineraler, och sedan är rad fina, ekologiska ingredienser. 
  • För att veta om en produkt är ekologisk eller ej kan den ha en märkning, det finns en mängd olika certifieringar. Dock kostar det mycket att få sina produkter certifierade, och många mindre märken väljer ofta att invenstera sina pengar i produkterna istället för till ett certifieringsföretag. Så det finns mängder av fina produkter som är ekologiska men som kanske inte har en märkning. Kika då på ingrediensförteckningen, oftast är det utmärkt vilka ingredienser i listan som är just ekologiska.

Vill du läsa mer om ekologisk hudvård i allmänhet? Då kan du läsa vidare här.

Fysikaliskt solfilter, vad är det bra för?

Det fysikaliska solfiltret som finns i ekologiska solskyddsprodukter blir som en spegel på huden, och reflekterar bort solstrålarna. Detta gör att det aldrig blir någon värmereaktion i huden (som vid kemiskt solfilter), och detta passar barn och känslig hud väldigt bra.

Det man kan uppleva som negativt med ett helt fysikaliskt solfilter är att de kan bli lite vita på huden, då man inte lagt till ingredienser för att ge den en smidigt och lätt konsistens. Därför kryllar det inte av riktigt bra fysikaliska och ekologiska solskydd på marknaden. Man får ibland välja vad som är viktigast för en själv, är det att det ingredienserna, är det effekten på huden, är det känslan, doften och så vidare.

Esse Sunscreen SPF 30

bra ekologiskt solskydd_ skonhetssnack.seIMG_3704

Så om vi ska kika närmare på några specifika produkttips. ESSE Probiotic Skincare skulle jag säga är årets solskyddssnackis. ESSE har alltså kommit med ett solskydd för ansiktet som är både ekoligiskt och innehåller ingredienser som är bra för hudens mikroflora. Det unika med detta solskydd är att det innehåller bestruken zinkoxid, som blir nästan genomskinlig på huden. En riktig käftsmäll, och ett fantastiskt solskydd om du frågar mig.

ESSE Solskydd är lätt färgat, men den anpassar sig till alla hudtoner och ger en fin lyster.

Solskydd från Bioearth

Nu till vårt nya märke, Bioearth. De har en serie ekoligiska solskydd i olika varianter med lite olika uppbyggnad. De har dels två stycken ekologiska och 100% fysikaliska solskydd, som är toppenbra!

Men de har också ett gäng andra fina veganska och ekologiska varianter, som skyddar mot fler typer av strålningar (IR, HEV, osv). Kolla in alla deras produkter här.

bra ekologiskt solskydd_ skonhetssnack.seIMG_3699

Korallvänligt solskydd från Comfort Zone

Jag vill i detta inlägg också tipsa om Comfort Zone Water Soul Face and Body SPF30. Det är ett vattenfast solskydd där de inte går ut och hävdar att det är ekologiskt, MEN majoriteten av ingredienserna har naturligt ursprung och denna solcreme får man ha om man badar i korallrev. Den har även en superskön och lättapplicerad konsistens!

Toodles!

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.