Brun utan solSolskydd

Använd solskydd!

Använd solskydd!

Nu när äntligen värmen kommit till Sverige och ungefär hela befolkningen går land ur huse för att rikta näsan mot solen är det dags att prata solskydd. Igen.

Ja, jag tjatar ihjäl mig (och dig) om allt som har med solskydd att göra, men precis så viktigt är det. Det är ju helt galet, det hemska man kan läsa på Cancerfondens hemsida om solning.

”Förändrade solvanor är den främsta orsaken till att hudcancern malignt melanom ökar dramatiskt i Sverige, år 2012 upptäcktes 3 368 nya fall. Malignt melanom är en av de cancerformer som ökar snabbast – sedan år 2000 har fallen fördubblats – och sjukdomen tar cirka 500 liv i Sverige om året.”

Nu vill jag inte skrämma upp någon, för man ska ju leva också. Absolut, och sköna dagar på havet, golfbanan, terrassen ingår ju där såklart. MEN…och så det stora men:et. Man SKA utan tvekan skydda sig mot solen på något sätt, om det så är att vara i skuggan mer, ha på sig mer kläder eller ha på sig mer cremer. Det bevisat: att skydda sig mot solens skadliga strålning skyddar också mot cancer. Och det vill väl alla skydda sig mot?

Andrea Olofsson i Tropea

Man ska inte vara i solen när man har bränt sig, punkt. Jag har en viss grupp människor i åtanke, de som på semestern bränner sig första dagen och så ligger de där som små rosa grisar resten av veckan och fortsätter grilla ”för det blir ju brunt sedan”. Ja, det blir det, för det visar att huden måste försvara sig. Och de tror att det är helt lugnt bara för att sprayat på en lätt mist à spf 2. Jag är hemskt ledsen om jag trampar någon på tårna nu, men det är dags att vakna upp och face the facts så att säga. Att sedan visa upp den den där grisrosabrunbrända huden för alla jobbarkompisar när man kommer hem är inte coolt. Det är så 1980…

Vi är väl smartare än så, inte sant?

För den som vill ha en fräsch brun färg (för det är ju det idealet vi har, oturligt nog för mig, haha.) så finns det produkter att tillgå. Bli brun på direkten, bli brun om några timmar, bli svinbrun, bli gradvis brun, bli neutralt brun, bli orangebrun, bli brun spray, bli brun creme, bli brun mousse och så vidare och så vidare. Och så finns det ytterligare ett alternativ, som jag försöker anamma så gott det går: Embrace the blekhet! Hylla hudtonen du föddes med, om det så är superljust eller megamörkt. Jag vet, det ÄR svårt. Speciellt benen är svåra för mig, för de är så stor yta, så de blir liksom självlysande. Men skam den som ger sig.

Och som en slutklämmen i mitt brandtal om solförsiktigthet, för dig som läser den här bloggen för att du är skönhetsintresserad: Solen fullkomligt dödar en snygg hud. Pigmenteringar, större porer, torrhet, missfärgningar. Och för att inte tala om rynkorna! Solskydd är alltså som jag sagt innan den bästa anti age-cremen i sig.

Over and out.

PS. Här kommer tips på lite andra texter jag skrivit om solskydd och produkter i solen:

 

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

4 kommentarer

 1. Bra skrivet! Jag tjatar med ihjäl mig på folk som inte fattar! En sak att man solade förr när man inte visste bättre, men nu?! Och unga människor med! Tyvärr är vi svenskar de mest korkade i världen. Har rest mycket i Australien där solen är superstart och där ser man sällan några australiensare som är solbrända. De är så noga med kläder och solkräm. Sen ser man några knallröda backpackers lite då och då som ”måste blir bruna” på semestern och man VET vart de kommer ifrån…

  1. Hej Erika! Vad bra att jag har med mig en till i kampen mot solhets. Intressant om Australien, inte undra på att Nicole Kidman är så snygg och slät i ansiktet 😉
   Ha en fin sommar! Kram Andrea

 2. Hej! Jag använder Exuviance (Multi protective day cream spf 20 och Evening restorative complex) och har funderat på att byta till en ansiktskräm utan syra nu under sommarmånaderna. Jag är nyfiken på att prova något från Bliss eftersom jag gillar Fabulous foaming face wash väldigt mycket och jag såg att ni hade ett fint erbjudande! Vilken kräm skulle du rekommendera till en hud som fungerar jättebra med ovanstående produkter? Min hud är blandad, lite yttorr. I solen använder jag alltid Jan Marinis antioxidant daily face protectant spf 30 men vill ändå byta till en kräm utan syror, helst en 24 h-variant (känns smidigt på sommaren 🙂 Tacksam för tips!

  1. Hejsan!
   Tack för din fråga! Då skulle jag rekommendera dig bliss Triple Oxygen Cream. Den funkar att ha både dag och natt, samt fungerar att kombinera med dina andra produkter.

   Lycka till, och hör av dig om du har några fler frågor!
   Kram Andrea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.