Guider, tips & kunskapRengöring

Att rengöra ansiktet rätt

Att rengöra ansiktet rätt

Nu vill jag snacka om rengöring, som är A & O i hudvårdsrutinen. Vilken ska man ha, hur ska man göra och varför ska man ägna en minut extra åt det? Här kommer svaret.

Rengöringar för olika hudtyper

Anledningen till att man bör tvätta huden på kvällen är flera. Under en dag hinner smuts, bakterier, fett och andra otrevligheter fastna på huden och dessa vill man såklart inte ha där när huden ska återhämta sig. Dessutom gör dessa bakterier att acne och orenheter gror. Dessutom måste man ju tvätta bort eventuell makeup. Makeup eller inte- för att du ska få ut det mesta av en nattcreme måste den såklart få de bästa förutsättningarna.

På morgonen då, då har man ju inte varit ute och ”smutsat ned sig”, då behöver jag ju inte tvätta mig? Jo, någon typ av rengöring är ett smart drag. Detta för att huden rensar ut slaggprodukter under natten och de måste ta vägen någonstans. På en bomullsrondell eller ner i handfatet förslagsvis.

MEN. Här kommer men:et. Det ska göras på rätt sätt. En för kraftig rengöring på en känslig hy kan göra mer skada än nytta. Så vilken hudtyp ska ha vilken rengöring? I stora drag ser det ut som följer, även om det givetvis finns undantag:

Normal hy:
Du är inte känslig, inte torr, inte speciellt fet i huden och inte oren. Här passar en rengöringsmjölk bra. Den är inte för fet och inte för kraftig. Har man normal hy men gillar lödder och ”tvål och vatten känsla” finns det löddrande skum och gelér som passar.

Här hittar du rengöringar för normal hy.

Torr hy:

En rengöringscreme är toppen till en torris. Den är något tjockare i konsistensen än en mjölk.

Här hittar du rengöringar för torr hy.

Känslig hy:

Detta är ju lite krångligt då man kan vara känslig och samtidigt torr, känslig och oren, känslig och fet i huden. Och man kan vara känslig lite grann och man kan vara så pass känslig så att man helst inte ska tvätta sig med vatten. I det senare fallet är ett rengöringsvatten bra, som man appliceras på en bomullsrondell och stryker över ansiktet. Den varianten är toppen för alla hudtyper som vill ha ett snabbt alternativ på morgonen till exempel.

Här hittar du rengöringar för känslig hy.

Fet, blandad och/eller oren hy:

Här brukar det vara geléer eller mousser som gäller, och gärna med någon typ av syra i för att jobba med orenheterna på djupet.

Här hittar du produkter för fet, blandad och ev. oren hy.

Men det är ju inte konsistenserna som gör hela jobbet, ingredienserna spelar stor roll. Lugnande, matterande, fuktgivande ingredienser finns i produkterna för respektive hud.

Det finns även rengöringar för pigmenterad hy och för mogen hy som har ingredienser som jobbar mer aktivt.

Och rengöringar med syror kan fler än de med oren hy ha, då syrorna även jobbar mot ojämn hydton, fina linjer och ger en fantastisk lyster.

Rengöringar för olika hudtyper

 

Användning:

Tvätta händerna. Applicera rengöringen (tex mjölk, creme, mousse, gel) över ansikte och hals. Glöm inte tinningarna och hårfästet, hårband och bandeauer är till för att användas. Massera sedan ansiktet lätt med fuktade fingertoppar så att vatten och rengöring blandar sig. Emulsionen som då bildas löser skonsamt och effektivt upp smuts, makeup, föroreningar, överflödigt talg och döda hudceller.

Och som jag sagt i ett tidigare inlägg så är det allra bäst att använda tvättsvampar till.

Sist sköljer du av ansiktet med vatten (om du inte använder ett rengöringsvatten).

Plättlätt, inte sant?

Ögonmakeup-remover och ansiktsvatten hör ju också hit, men det blir kommande kapitel.

Vi hörs! Andrea

 

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

3 kommentarer

 1. Hej,
  Jag använder produkten Exuviance, dag, natt, halskräm, ögonkräm, rengöring, ansiktsvatten m m.
  Varje kväll använder jag rengöring och ansiktsvatten men på morgonen så tar jag bara ansiktsvatten, räcker det eller bör man ta rengöring på morgonen också??

  Tacksam för svar.

  Köper mina produkter i från Hudoteket

  mvh Birgitta Holmer

  1. Hejsan Birgitta!

   Spontant tycker jag att du ska använda rengöringen på morgonen också. Dock tycker jag att du ska vänja huden vid det, så att till en början gör du som du brukar men använder rengöringen var tredje dag på morgonen, efter en vecka kör varannan dag och om allt känns bra efter vecka två tvättar du med rengöring och ansiktsvatten varje dag både morgon och kväll.

   Hör gärna av dig om du har fler frågor!

   Varma hälsningar
   Andrea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.