Guider, tips & kunskap, Ingredienser

Lilla syraskolan: AHA-syror och BHA-syror

Fruktsyror hit och salicylsyror dit…ord som vi cremenördar slänger oss med dagligen. Men vad är det egentligen & vad gör syrorna? Vilken typ ska man ha? Det låter ju nästan lite farligt…

Efter att ha börjat på detta inlägg fick jag bestämma mig för att koncentrera mig på en del denna gång, AHA-syrorna samt BHA-syrorna då dessa är vanligast. Annars skulle jag få skriva halva natten =) Det hade jag kunnat göra ändå, men jag ska försöka hålla mig (relativt) kort, koncis och lättförståelig. Är det något du vill veta mer om är det bara att fråga!

AHA-syror

Den grupp syror som de allra flesta har hört talas om är AHA-syrorna. AHA står för Alfahydroxisyror (Alpha Hydroxy Acids) och syrorna tas oftast från frukter. Därför kallas de ofta också för fruktsyror.

Det som syrorna i stora drag gör är att lukra upp ”limmet” som är mellan de döda hudcellerna, kickar igång cellförnelsen och lockar fram en ny, fräsch hud.

AHA-syror är som sagt egentligen en grupp av olika syror som passar olika bra för olika hudtyper, tillstånd och problem. Let’s go!

Glykolsyra (Glycolic Acid)

En AHA-syra som kommer från sockerrör. Den har den minsta molekylstorleken av alla AHA-syror, och går alltså djupt & snabb ned i huden. Detta kan göra att det sticker lite till en början. Glykolsyra ger kroppens egen hyaluronsyra och gör att huden behåller fukten längre. Därför är glykolsyran toppen till personer med torr hy, men också med rynkor, stora porer, oren hud & pigmenteringar.

Sockerrör

Mjölksyra (Lactic Acid)

Denna syra har en större molekylstorlek och håller sig därför i hudens övre lager (epidermis). Denna syra är alltså finfin för personer med känslig hud, eller till dem som inte tål glykolsyra. Pigmenteringar kan man också se fina resultat med denna syra. Mjölksyran får man bland annat från sur mjölk och har används länge inom medicinen, dock inte lika länge inom hudvården.

Mandelsyra (Mandelic Acid)

Denna syra är betydligt mildare än glykolsyran men är i övrigt ganska lik och går lika djupt. Mildare fast den går lika djupt, hur går det ihop? Jo, den innehåller antibakteriella egenskaper som gör att även de med lite känsligare hud kan använda den. Utvinns från bittermandel.

Sedan finns också Citronsyra (Citric Acid), Vinsyra (Tartaric Acid), Äppelsyra (Malic Acid) men dessa är inte riktigt lika vanliga så dessa lämnar jag så länge.

BHA-syror

Det som främst skiljer BHA-syrorna från AHA-syrorna på en molekylär nivå är att BHA-syrorna har två kolatomer kopplade till en Hydroxigrupp samt en Karboxylsyra. AHA-syran har enbart en kolatom.

Salicylsyra:

Den BHA-syra som är absolut störst inom hudvård är den välkända salicylsyran. Den har en stor molekyl och jobbar väldigt ytligt på huden. Trots detta passar den inte till personer med känslig hud, men superbra till de med acne. Detta för att salicylsyran är fettlöslig (i motsats till Glykolsyran som är vattenlöslig) och kan därför lösa upp talg. Även grym på rynkor!

Detta är bara ett skrap på ytan när det gäller syror, men ämnet är något som jag kommer tillbaka till. Lätt!

Vad som är bra att veta är att koncentrationen på syrorna skiljer sig väldigt mycket i produkterna för hemmabruk och de på salong. Exempelvis brukar en koncentration på 5-10% vara vanligt för AHA-syror i hemmaprodukter, men på salonger går det från 10, 15 och ibland till och med 70 % koncentration. Vilken typ av syra och koncentrationen av den avgörs av hudterapeuten och kunden beroende på vilket resultat man vill ha och hudens tillstånd.

Sista grejen jag vill poängtera är att många produkter innehåller en blandning av olika syror för att få ett riktigt bra resultat. Som exempelvis denna rengöring från Murad.

Kort och koncist var det ja, gick ju sådår 😉

På återseende!

Tidigare inlägg Nästa inlägg

Relaterade inlägg

6 Kommentarer

 • Svara Charlotta 27 mars, 2014 at 19:09

  Hej Andrea! Jag skriver till dig för jag behöver få tips på ett bra ansiktsspray. Jag blir alltid blank i ansiktet framåt dagen, inte yttorr eller torr på något vis utan blank och fet och porerna blir mer framträdande. Tänkte då att det kunde va passande med ett uppfräschade ansiktsspray som fräschar till hyn, som man kan spraya både med och utan makeup på. Vad har du att rekommendera?
  Kram

  • Svara Andrea 28 mars, 2014 at 15:16

   Hejsan Charlotta!
   Tack för din fråga! Spontant skulle jag säga fuktsprayet från Sisley för den har den flaskan har det absolut bästa ”sprutet” och dropparna fördelas superfint även över makeup. Grym! Sedan vill jag också tipsa om denna från Jane Iredale som faktiskt har effekt på talgproduktionen och även ger en fin lyster över makeup samt fixerar makeupen om du använder mineraler. Denna kan du även använda om du vill blöta en ögonskugga och använda som eyeliner till exempel. Den ena ger fukt, är uppfräschande och när man sprayar blir det ett finare ”moln”, den andra arbetar mer på talgproduktionen.

   Hör av dig om du vill ha hjälp med resten av hudvården, kanske finns det något där vi kan korrigera för att få bukt med blankheten.

   Allt gott och ha en fin helg!

 • Svara Elin 28 mars, 2014 at 18:02

  Hej Andrea! Skulle inte du kunna göra ett inlägg om hur rökning påverkar huden egentligen långsiktigt?
  Tack för bra blogg med superbra tips!

  • Svara Andrea 28 mars, 2014 at 18:47

   Hejsan Elin!
   Och tack för ditt tips!
   Detta kan jag absolut utveckla på bloggen, kul (fast ändå inte liksom ) =)
   Tack för dina fina ord om bloggen, nu ska jag med ett leende ta helg.
   Ha en fin helg du med!

 • Svara Maria 11 maj, 2014 at 20:44

  Men gud vad bra och tack för en grym guide!

  • Svara Andrea 12 maj, 2014 at 09:19

   Tusen tack =)

  Skriv en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.