Guider, tips & kunskapHudvård

Hudvård för dig i klimakteriet

Hudvård för dig i klimakteriet

Nu ska vi prata om något riktigt viktigt. Nämligen om vad som kan hända med huden i klimakteriet. Och det är inte lite kan jag meddela. Kollegenet i huden minskar med cirka 30% de första 5 åren under klimakteriet, vilket betyder att ”fluffet i madrassen” minskar rejält, och därför kan man uppleva att huden sackar ihop totalt. Detta tillsammans med att många upplever att de får större porer, torrare hud, känsligare hud med mera. Varför har vi på Hudoteket valt att prata om det just nu? Jo, för att vi kände att nu får det vara bra med omskrivningar och lulligheter. Det finns en uppsjö med produkter som en fenomenala vid klimakteriet, men i produkttexter refereras det ofta till ”hormonell obalans”. Då denna ”obalans” drabbar alla kvinnor någon gång i livet är det på tiden att det pratas öppet om det, och att det inte är konstigare än att man kanske får fet och oren hud i puberteten. Sådär, välkommen till mitt första och största, men antagligen inte sista, blogginlägg om huden i klimakteriet!

Huden i klimakteriet

Många känner inte igen sin hud när man kommit in i klimaktiet. Och just när detta sker är ju olika från kvinna till kvinna, vissa kommer in i det hormonella åldrandet vid 40-års ålder medan den vanligaste perioden är någon gång runt 50-års ålder. Anledningarna till att man inte känner igen sin hud kan vara många och olika, men de vanligaste problemen man upplever brukar vara de som jag skriver om nedan.

Produktionen av hyaluronsyra minskar = torr hud utan lyster

Kroppens egen produktion av hyaluronsyra minskar, och vi har många kunder som beskriver att de känner sig som silkespapper i ansiktet. Lösningen stavas rika produkter, och här vill jag slå ett slag för två produkter från Comfort Zone som är utvecklade just för den torra huden hos kvinnor i klimaktieriet.

hudvård för dig i klimakteriet skonhetssnack.se klimakteriet skonhetssnack.se IMG_5376

Då är det Comfort Zone Sublime Skin Oil Serum och Comfort Zone Sublime Skin Oil Cream som jag tycker att du ska ta dig en extra kik på. De är underbara! Alla Comfort Zones produkter är underbara, men dessa är to die for. Jag har känt på dem, men inte använt under en längre tid då jag inte är i klimakteriet. Och dessa sköningar är faktiskt enbart för just de i och efter klimakteriet.

hudvård för dig i klimakteriet skonhetssnack.se klimakteriet skonhetssnack.se IMG_5387

Även serien Pro-Definition från Elemis är finemang om man vill ha rikare konsistenser som även jobbar på att lyfta huden.

hudvård för dig i klimakteriet skonhetssnack.se klimakteriet skonhetssnack.se IMG_5382

Oljan Elemis Pro-Definition Facial Oil är supernice!

Produktionen av kollagen minskar = linjer och slapphet

Detta är kanske den största grejen som händer vid klimakteriet. Kroppens egen produktion av kollagen lägger i en rejäl handbroms, och man upplever ofta huden som mer eller mindre slapp, oelastisk med fler linjer. Det är i detta läge som man kan få något som liknar bulldogkinder…Och, man kan gilla dessa förändringar mer eller mindre, vissa störs inte alls över sin nya siluett men detta är iallafall anledningen.

Om man vill göra något åt det så är mitt tips att använda produker som ökar kollagenproduktionen, och då är den gyllende ingrediensen A-vitamin eller retinol.

Läs gärna mer om fördelarna av a-vitamin i huden här i mitt inlägg om CSA. Du kan även läsa mer om det här i mitt inlägg om verso, samt i en artikel på Hudotekets Beautypedia som beskriver A-vitamin mer utförligt här.

Här vill jag även tipsa om en serie som är fenomenal och som är speciellt utformad för kvinnor i klimakteriet. Murad Resurgence ska du kika närmare på om du vill öka upp kollagenet i huden och balansera upp huden generellt. Kolla in den här.

hudvård för dig i klimakteriet skonhetssnack.se klimakteriet skonhetssnack.se IMG_5367

Slapphet leder till… = stora porer

Ibland kan man tro att det här med stora porer enbart drabbar ungdomar med fet hud? Icke. Om elastisiteten i huden blir sämre så drabbar dragningskraften oss hårdare vilket gör att porerna ”drar ut sig” och upplevs större. Vill man råda bot på stora porer så är mitt tips att öka elasticiteten och fastheten i huden generellt, och då är ovan serie från Murad strålande även Clarins serie Super Restoriative. 

hudvård för dig i klimakteriet skonhetssnack.se klimakteriet skonhetssnack.se IMG_5350

Vill man pinpointa det här med stora porer så är serumen Clarins Pore Minimizing Serum samt Biodroga Golden Caviar Pore Refining Fluid grymma! Sistnämnda serum är för övrigt hemligheten som inte är en hemlighet längre bakom min mors löjligt släta kinder.

hudvård för dig i klimakteriet skonhetssnack.se klimakteriet skonhetssnack.se IMG_5358

Även stjärningrediensen niacinamid kan hjälpa till med stora porer, och där har Verso några riktigt vassa produkter. Dels serumet Verso Hydration Serum  samt den nya, rikare cremen Verso Nourishing Cream som också är rik på niacinamid. Här kan du läsa mer om niacinamid.

hudvård för dig i klimakteriet skonhetssnack.se klimakteriet skonhetssnack.se IMG_5341

 

 

Hudens ph-värde ändras = känsligare hud

Yes, känsligheten kan också öka. Detta på grund av att hudens ph-värde ändras och då kan barriärfunktionen hamna i obalans. Så här är det produkter för känslig hud som man får ta till, våra go to serier här är exempelvis Bioline De-Sense, som är en underbart lugnande och lindrande serie. Har man problem med att man även får röda kinder så är CC-cremen i den serien fenomenal, men även Biodroga MD Even & Perfect CC Cream SPF 20 Color Correction Anti-Redness.

hudvård för dig i klimakteriet skonhetssnack.se klimakteriet skonhetssnack.se IMG_5393

Det var allt för nu, det kommer säkerligen komma fler inlägg om just detta.

Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, så fler kan läsa (får nämligen drivor med mail med frågor, men dem ser man ju inte andra och kan ta hjälp av-

Vill du ha en personlig hudanalys och produktrekommendation? Det kan vi ordna! Här kan du svara på ett gäng frågor och få en produktrekommendation på mailen inom ett par dagar.

Kram Andrea

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.