Guider, tips & kunskap

Huden- kroppens största organ

Ja, så är det faktiskt. Men hur mycket vet vi om den egentligen? Nu är ju du expert på hur man ska sköta om huden, men bara för att öka förståelsen ytterligare kommer här en guidad tur bland lagren.

Generellt om huden

Som jag sa är det vårt största organ. En vuxen människa har cirka två kvadratmeter hud på kroppen, och väger i genomsnitt 3 kilo på en vuxen kvinna. Huden består av tre olika lager, som i sin tur består av olika skikt.

De olika lagren heter:

  • Epidermis/Överhuden
  • Dermis/ läderhuden
  • Subcutis/ underhuden

Hudens-uppbyggnad_wikimediacommonsanpassadmedsvensktext600

Okej, detta är en förenklad bild på huden i genomskärning. And now till grottandet:

Subcutis/ underhuden

Vi börjar nerifrån och vandrar uppåt. Underhuden, eller subcutis, är det understa lagret hud. Det består till största delen av fettceller, men också av kärl, bindväv och nerver. Här nere bildas D-vitamin när huden utsätts för solljus, och det är också här det omtalade ”underhudsfettet” då sitter. Fettmängden i just ansiktet blir ofta mindre med åren, och detta gör att vi ser äldre ut. Underhuden är viktig för att hålla värmen, fungera som stötdämpare samt som en av kroppens energi-och fettdepåer.

Dermis/ läderhuden

Detta lager är det tjockaste lagret som du ser på bilden, och är cirka 1-3 mm tjockt.  Detta lager består av talgkörtlar, hårsäckar, blodkärl, svettkörtlar, nerver, elastin & kollagen (protein). Kollagentrådarna ger huden stadga och elastintrådarna ger huden elasticitet. Med andra ord, håll dig vän med dermis! Kollagen och elastin tillverkas av en celltyp som kallas fibroblaster. Produktionen av kollagen minskar med tiden, och därför tappar huden spänst. Kollagentrådarna har också en förmåga att trassla ihop sig, och då blir ju inte stadgan i huden så bra, och därmed sjunker huden ned och bildar rynkor.

En annan intressant fakta är att man har upptäckt att UV-strålningen gör större skada på läderhuden hos rökare än hos icke-rökare. Därför är det hög tid att sluta röka om du (bland andra goda effekter) vill förebygga rynkor.

 Epidermis/överhuden

Ja, denna känner vi ju igen! Så som vi stirrar, drar, pillar och bedömmer detta stackars stycke hud. Överhuden är som namnet skvallrar om det hudlager som ligger ytterst, där vi lägger cremer och makeup.

Epidermis allra yttersta skikt kallas hornlagret (Stratum Corneum) och det består av celltypen keratinocyt. Det är den vanligaste celltypen i epidemis och den vandrar från dermis till epidermis på cirka 28 dagar. Alltså tar det så lång tid att få nya celler på hudytan. När de väl kommer till ytan har de ändrat form från runda till platta, och binder sig väldigt hårt till varandra för att bilda ett vattentätt skyddslager.

Detta lager bildar tillsammans med en rad andra ämnen hudens försvarsbarriär. Det är alltså viktigt att hålla denna intakt för att inte förlora motståndskraft mot bakterier, kemikalier eller svampar. PH-värdet på huden brukar ligga kring 5,5, det vill säga lite sur. Här klarar sig inte svamp och bakterier, så PH-värdet är något som man absolut vill hålla intakt. Och detta min vän, är anledningen till att vi inte ska tvätta oss med tvål vatten, då PH-värdet på många tvålar är högre.

Förutom keratinocyterna består överhuden av Lagerhans celler som har att göra med immunförsvaret, och Merkelceller som pysslar med känseln. Sist men väldigt viktiga är Melanocyterna. Dessa är pigmentceller som bildar melanin och gör att vi får en solbränna, samt skyddar mot UV-strålning.

GAH det finns hur mycket som helst att skriva om huden men här får jag nog sätta stopp för idag.

Toodles!

 

 

 

 

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.