Guider, tips & kunskapHudvårdIngredienser

CSA = C-vitamin, solskydd och a-vitamin för en vassare hudvårdsrutin

CSA = C-vitamin, solskydd och a-vitamin för en vassare hudvårdsrutin

CSA är ett hudvårdsbegrepp som det pratas mycket om just nu. CSA står för c-vitamin, solskydd och a-vitamin och enligt många hudvårdsmärken är detta the way to go om man vill behålla sin hud ung och frisk längre. Och jag är beredd att hålla med! C-vitamin på dagen för att bygga upp skydda huden mot yttre påfrestningar, ge lyster och fluffa upp hudmadrassen med mer kollagen. Sedan solskydd för att skydda mot olika typer av strålning. På kvällen toppar denna trestegsraket med en a-vitaminprodukt för att öka tempot på cellförnyelsen för en fräschare och slätare hud. Vill du lära dig mer vad dessa ingredienser mer kan göra för din hud, och vilka produkter du kan kika närmare på? Läs då vidare.

Hur får jag in CSA i min hudvårdsrutin?

Snart ska jag berätta mer om de olika delarna av CSA, men innan vi går in på detaljer ska jag bara förklara att det inte är svårt att få in i sin hudvårdsrutin. En rutin med CSA kan se ut såhär:

  1. C-vitamin på morgonen. Gärna ett c-vitaminserum men det kan även vara en creme med c-vitamin i sig.
    – Här hittar du en mängd sköna produkter med vitamin c>
  2. Solskydd öven din dagcreme, alternativt en dagcreme med solskydd i.
    – Här hittar du det typ viktigaste i din hudvårdsrutin, solskydd >.
    – Här hittar du dagcremer med solskydd i >.
  3. A-vitamin på kvällen i form av ett serum eller creme.– Här hittar du produkter med olika former av a-vitamin och retinol>

Det finns så mycket göttigt inom dessa kategorier! Är du osäker på hur du ska få in CSA i din nuvarande rutin eller vill få tips på bra produkter som passar dig? Skriv en kommentar i kommentarsfältet eller få en hudanalys och skräddarsydd produktrekommendation av mina duktiga kollegor. Hudotekets Hudanalys hittar du här >

c-vitamin skönhetssnack.se

C-vitamin

Då börjar vi att prata om c-vitamin tycker jag. C-vitamin är som bekant viktigt för kroppen, men även för huden. Det är en supervitamin som bör ingå i de flestas hudvårdsrutin för att skapa de bästa förutsättningarna för en skyddad och stark hud. C-vitamin är väldigt flyktigt, så hudvårdstillverkarna får verkligen kämpa för att denna lilla guldingrediens håller sig fräsch i flaskan tillräckligt länge för att göra nytta på huden. Därför hittar du ofta c-vitamin i kapslar, mörka flaskor och kurer som ska aktiveras för att just den formen av c-vitamin behöver användas under en kort tid.

Men vad gör då c-vitamin?

Det ger huden i princip allt den behöver på dagen! Dels skyddar den mot fria radikaler då den är en antioxidant. Den förebygger att vi får en överproduktion av melanin i huden som leder till pigmenteringar. Desstuom sade jag ju att den ”fluffar upp madrassen” och med det menar jag att c-vitamin stimulerar kollagenproduktionen vilket gör att vi får en tjockare underhud och så att säga ”mer fluff i madrassen” = mindre linjer och rynkor. En sådan för mig tack! Och just det, vi måste också prata om lystern som c-vitamin ger! Då c-vitamin är lätt exfolierande ger den huden en fräsch lyster. C-vitamin är viktigt varje dag på året, men extra mycket när du vistas mycket i solljus för när vi gör det bryts vårt eget c-vitamin i huden ned. Tack för den liksom…
Övriga käcka grejer med C-vitamin:

  • Verkar antiinflammatorisk
  • Återställer hudbarriären
  • Bekämpar miljöpåverkan

Olika typer av C-vitamin

  • Tetrahexyldecyl-askorbat. Den mildaste formen som är en superstabil oljelöslig form av c-vitamin.
  • L-askorbinsyra är rent c-vitamin.
  • Etylerad L-askorbinsyra. En riktigt aktiv form av c-vitamin.

Har du känslig hud? Då kan du leta efter ett C-vitaminsderivat, till exempel magnesium ascorbyl phosphate, sodium ascorbyl phosphate, ascorbyl palmitate eller tetrahexyldecyl ascorbate som jag nämner ovan. De är generellt stabilare och mildare.

Solskydd skönhetssnack.se

Solskydd

My precious…

Många skulle nog kalla lite överdriven när det gäller solskydd MEN rapport efter rapport säger att ja, folk får massa maligt melanom och ja, folk blir rynkiga och ja, folk får pigmenteringar. Så är det så att man vill hålla sig undan de tre sakerna är det bara att smörja på med solskydd och därmed basta. Om vi nu ska fokusera på hudens åldrande så sägs det att så mycket som 80% av detta orsakas av solens strålar. Och med tanke på att man inte vill sitta inne och ruttna så får man skydda sig bäst man kan med solskyddsprodukter, hattar och kläder. Tyvärr är det tråkiga i kråksången att vi numera inte bara bör skydda oss mot UVA och UVB-strålar, utan även infraröd strålning och HEV-ljus från datorer och skärmar. Den sistnämnda är fortdaranda relativ ny inom hudvård, så vill du vara säker på att få skydd mot HEV-ljus, kontrollera detta noga.

Olika typer av solskydd

Yes, även här ska man behöva tänka till. Som jag skrivit om tidigare så finns det fysikaliskt och kemiskt solfilter. Och då solskydd och solfilter är något av ett favoritämne hos mig så finns det risk för att detta inlägg blir supermegaaslångt om jag går in närmare på det, så vill du läsa mer om hur du ska tänka för att välja ett optimalt solskydd för dig kan du klicka dig in i ett tidigare inlägg om olika solfilter här>

A-vitamin sca skönhetssnack.se

A-vitamin

Den finns i många olika former i hudvård, och en av de vanligaste är formen retinol. Retinol har en cellförnyande funktion, vilket gör att man lockar fram en ny hud snabbare genom exfoliering. Hur mycket huden exfolieras beror på hur produkten är uppbyggd och vilken styrka på retinolet man använder. I produkter med mindre retinol i sig märks det knappast på huden (mer än att man får en fräsch lyster) men vill man minska djupa rynkor behöver man ofta något med mer krut i, och då kan man uppleva torrhet eller fjällning till en början.

Utöver den cellförnyande effekten reglerar även retinol talgproduktionen och förebygger orenheter, så retinol rekommenderas inte bara för åldrad hud eller för dig som vill förebygga åldrande, utan även till fet och oren hud.

Sist men inte minst så har retinol en fin fin effekt på pigmenteringar. Så retinol är en superingrediens för många!

Men det finns kompisar till retinol. Se nedan hur det kan se ut i ingrediensförteckningen:

Olika typer av a-vitamin i hudvård

  • Retinol: Den klassiska formen av a-vitamin i hudvård.Den kan vara mild eller mer aktiv beroende på styrka.
  • Retinaldehyd eller retinal: En mer snabbverkande variant, då den är tre gånger så aktiv som klassisk retinol.Dessutom är det den enda form av a-vitamin som är antibakteriell och passar därför extra bra om du har tendens till orenheter och akne.
  • Retinyl retinoate:A-vitaminens rolls roys. Den är framtagen och patenterad av Medik8, och är effektivare än klassiskt retinol men ändå så mild att även den känsliga huden kan använda den. Detta är även en typ av retinol som kan användas på dagen.

Hoppas att du fick grepp om hur du kan plocka in dessa tre stjärnprodukter i din hudvård för att vässa den lite extra.

Kram hej!

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

4 kommentarer

  1. Hej.
    Jag har en fråga
    Jag har kärl i ansiktet på kinderna och näsan
    Jag tog laser på dem så de har blivit mycket bättre
    Har använt Exuviance ett tag
    Men var på semester och naturligtvis ble alla mina produkter glömdes hemma. 🙁
    Så jag fick bruka något annat i 14 dagar.
    När jag kom hem och började med Exuviance igen såg allting normalt ut
    otroligt fin hud spesielt på min hals som jag hade mycket problem med.
    Men från igår till idag ser jag att mina kärl har blomstrat igen och de ser röda ut, särskilt på näsan.
    Vad tycker du att ska jag fortsätta och använda produkterna för Exuviance eller ska jag sluta?
    Kan det vara så att de lugnar sig efter en stund?
    Vad tycker du ?
    Undra o kan Exuviance göra så dom blir röda igen?
    Kram

    1. Hejsan May-Britt!

      Tack för din fråga!

      Toppen om du kan återkoppla till mig gällande vilka produkter du har använt? Så kan vi enklare se om något kanske behöver justeras. Ha en fin kväll! Kram Andrea

  2. Hej hej 😀 Jag brukade använda Tri Vita c30 på dagen innan och Clinical super 3 boostern under natten och den använder jag fortfarande.Kommer nog aldrig byta bort. Världens bästa kräm. Tri vitan där är väl helt fantastisk den med på sitt vis men den är ganska så fantastiskt aktiv också. Och i bland kanske inte alltid det med mest krut i är det som funkar bäst för just en själv. Sen jag slutade med just Triviyan så har jag upplevt att min hy är så mycket bättre i balans.

    Har ju hunnit prövat massa hundvårdsrutiner sedan jag skrev här första gången. Många som är fantastiska på sitt egna lilla vis men som man kan uppleva kan vara något som inte funkar rent helhetsmässigt. Något som gjorde att man hela tiden sökte sig vidare. Kommer alltid ha mina individuella favoriter från tex Esse,Beauté Pacifique och Biodroga MD men som helhet sen jag började använda Comfort Zone så är jag supernöjd. Jag vet jag har ändrat mig en hel del 😀 Visst det kanske finns mindre aktiva cvitamin serum men som det är just nu med Remedy serien så är min hy så grymt balanserad. Kul att just ni säljer det märket för ni har världens trevligaste och bästa personal.

    Man blir alltid så himla glad och känner sig bra emottagen och supernöjd när man handlat hos er. I dag är det väl en månad kvar till jul så om jag inte skriver här igen så vill jag passa på att önska god jul och gott nytt år i förskott och tack för en fantastiskt bra blogg.

    1. Hejsan Jens!
      Vad kul att du är nöjd med Tri Vita! För du är ju en kräsen en, så nu verkar det ju verkligen som att du har hittat en rutin som funkar. Tusen tack för de fina orden om vårt gäng, jag är så glad för dem och det är så härligt att höra att du är nöjd med servicen! =) En riktigt god jul till dig också Jens, stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.