Probiotisk hudvård är något som det snackas mycket om just nu, till min stora glädje. Att goda bakterier gör gott för både kropp och hud är något som jag varit övertygad om sedan länge, då jag sett så fina resultat både på hud och vid magproblem vid intag av så kallade probiotika. När jag pluggade till kostrådgivare var just detta ett ämne för långa diskussioner, men det som var så bra att här finns det faktiskt forskning på att det fungerar, vilket inte alltid är fallet inom kost och skönhet. Nu har iallafall bakterierna nått hudvården, då det via forskning i ”The Human Microbiome Project” framkommit att människan är mer bakterie än människa (!!). Hur detta fungerar och vad det gör för nytta i hudvård tänkte jag gå till botten med nu. Häng med!
ESSE Probiotic Skincare
För ett tag sedan var jag på en helt fantastisk föreläsning med Trevor Steyn, grundare av ESSE Probiotic Skincare. Han är kemist och forskare, som från början studerade hur Afrikanska växter kunde ha en fin effekt på huden. Detta var tills ”The Human Microbiome Projekt” offentliggjorde ett resultat som bevisade att människan är mer bakterie än människa. Yes, du hörde rätt. Det finns forskning på att människan består en väldigt stor mikrober, som är lika viktiga som de mänskliga cellerna. När han fick nys om detta lade han om kursen och studerade istället mikrober, som i sin tur resulterade i att hudvårdsmärket ESSE kunde lansera Världens första hudvårdsprodukt med levande bakterier i.
ESSE Probiotic Skincare är ledande inom probiotisk hudvård, men man vet att det är många märken som kikar på att utveckla liknande produkter då foskningen är så tydlig. Det är viktigt att ta hand om mikroberna. Och probiotika i hudvård är här för att stanna.
Vad är en mikrob?
En mikrob är en mikroorganism som man inte kan se med blotta ögat. Det kan vara bakterier, jästsvampar, virus och mögel.
För varje mänsklig cell i kroppen har vi tio mikrobceller, och utan dem dör vi. Vi kan inte smälta mat, vi kan inte bilda vissa vitaminer och aminosyror utan dem och de har också en stor betydelse för vår hudhälsa.
Vad gör mikrober (i detta fall bakterier) för huden?
Huden är värd åt en extremt stor mängd mikrober, och det är den med glädje. Huden är ju din barriär mot omvärlden, den ska skydda mot att saker kommer in i kroppen och huden sam samtidigt hålla fukt inne i kroppen. Det de goda mikroberna gör är att de fäster på huden och tar upp plats, så att onda bakterier inte får fäste och kan föröka sig. Detta händer vid exempelvis eksem och akne.
Trevor visar exempel på hur goda mikrober tar plats så de onda inte får plats.
Goda mikrober ökar även fukthalten i huden. Detta då det mellan cellerna sitter så kallade Tight Junctions som man hittade genom forskning först 2008. Tight Junctions (eller T-junctions) är en av kroppens barriärfunktioner. Dessa sitter mellan cellerna och bildar en tätning, de kopplar alltså cellerna till varandra och gör det svårare för fukt att tränga ut.
I en studie som gjordes 2013 såg man att T-junctions påverkas positivt av mikrober. När probiotiska mikrober binder sig till hudceller ökar kvaliteten och kvantiteten av T-junktions och huden kan således behålla fukten bättre tack vare tightare bindningar mellan cellerna.
På bilden ser du goda bakterier (Lactbacillus) som ligger ovanpå cellerna, och stöter bort de onda bakterierna.
Dessutom ser du de så kallade Tight Junctions mellan cellerna. Bildkälla: esseskincare.com
Ph-Värde
Hudens ph-värde är lågt och basiskt, det ligger på ph 3-5,5. Vid detta ph-värde trivs inte onda bakterier och de har svårare att få fäste. Ett neutralt Ph-värde (7) är en bra grogrund för alla bakterier, och även onda bakterier kan få bra fäste, föröka sig och skapa problem. Den goda bakterien Lactibacillus producerar mjölksyra som hjälper till att hålla ett lågt ph-värde på huden, och den trivs även bäst vid ett lågt ph.
Allt pekar alltså på att det är bra att ha ett lågt ph-värde på huden. Går ph-värdet upp mot sju och uppåt blir de de inhemska bakterierna (mikroberna) stressade och gör produktionen av mjölksyra långsammare. Detta leder till en massa negativa reaktioner hos huden, och man upplever den oftast som uttorkad och att huden har en lätt rodnad. När detta händer med huden halveras livslängden på hudcellerna och huden åldras i förtid. Man kan bland annat få ett högt Ph-värde om man tvättar sig med traditionell tvål. Ett ansiktsvatten hjälper att återställa hudens ph-värde.
Skillnaden på probiotika och prebiotika
Dessa ord slängs det med flitigt, så därför vill jag reda ut skillnaden.
PROBIOTIKA = Goda bakterier, mikrober.
PREBIOTIKA = Mat till goda bakterier, alltså sådant som de goda bakterierna gynnas av.
Det är då ofta prebiotika som finns i youghurt, tabletter som är bra för magen och så vidare.
Probiotikan är själva bakterierna, och det är dessa som ESSE är så unika med att ha i sina produkter.
Vad är det för skillnad på levande och död probitika för huden?
Såhär är det. I mat så måste man bevisa att det finns levande bakterier i produkten samt att de kan kolonisera sig ( gruppera sig) för att få kalla något probiotiskt.
I hudvård finns det inga sådana regelverk ännu. Detta innebär att man kan använda väldigt många olika typer av probiotika i hudvård, men de ger olika i effekt.
Oavsett om probiotikan är levande eller död känner huden av att den är där och gillar det, för hudceller älskar probiotika! De döda bakterierna kan även ta en plats på hudcellen, och hindra onda bakterier att fästa.
Så långt allt väl. Det riktigt riktigt svåra att få fram är hudvård med levande bakterier, som också lever när man applicerar dem på huden. Fördelen med levande probiotika är att den kan föröka sig, kolonisera sig och interagera med de andra bakterierna som redan bor på huden. De kan alltså anpassa sig till varje individuell hudtyp, och det är även därför levande probiotika även hjälper vid så olika hudproblem, exempelvis vid eksem och akne.
Du kan alltså få fina resultat med de olika varianterna, men det är bra att ha i bakhuvudet att det finns olika typer.
ESSE Probiotic Skincare är i skrivandes stund helt ensamma om att ha inte bara en produkt, utan två, med levande probiotika i. ESSE Plus Probiotic Serum samt ESSE Sensitive Serum.
I samband med föreläsningen lanserades ESSE Sensitive, en serie för känslig hud med pro-och prebiotika.
ESSE Sensitive Serum är den andra hudprodukten i världen med levande probiotika i.
En selfie med Trevor himself!
Slutligen
Huden är ett ekosystem där bakterier är lika viktiga som våra mänskliga celler. Det är viktigt att ta hand om det ekosystemet för att både hud och kropp ska ha de bästa förutsättningarna att vara friska. Ett riktigt bra sätt att få i sig massa goda bakterier är att äta surkål! Ett par skedar om dagen ger dig dagsbehovet. Jag köpte en burk häromdagen, det var inte gott, men det var nyttigt 😉
Kram hej