Ansiktsvatten -hudvårdsrutinens mobboffer. Faktiskt är det så. Det är ju nästan alltid ansiktsvattnet som lämnas utanför när det blir trångt i badrumsskåpet, resväskan eller knapert i kassan. Detta är inte rättvist! Ansiktsvattnet är värd sin plats, var så säker.
Så varför ska man då använda ansiktsvatten och inte bara blaska av ansiktet med kranvatten?
Jo, för ansiksvattnet ska först och främst återställa ph-värdet i huden, då detta rubbas vid kontakt med vatten. Kranvattnets PH-värde är sju och hudens är normalt betydligt lägre än så. Om man inte balanserar upp det med ett ansiktsvatten händer följande:
– Man utsätter huden för onödigt stress. Den blir nämligen extra mottaglig för fria radikaler och bakterier som kan skada huden.
– Huden blir inte alls lika mottaglig för resten av produkterna i din hudvårdrutin. Tänk dig huden som en wettex-trasa. Har du en helt torr trasa suger den åt sig sisådär. Men har du fuktat trasan innan du torkar upp något blött suger den åt sig mycket bättre. Ungefär så funkar det för huden också. Man får alltså ösa på serum och creme för att det ska ”hända något”, annars säger det lätt slurp. Och med tanke på att det cremer och serum i regel är bra mycket dyrare än ett ansiktsvatten så är det snällt mot plånboken att vara noga med ansiktsvattnet.
– Vissa behöver ansiktsvatten för att få bort rester av rengöringsprodukten och makeup, men använder man tvättsvampar har man inte det behovet riktigt. Men som sagt, om man bara sköljer av sin rengöring och makeup sitter det säkerligen kvar en hel del i ansiktet efter det. Jag skrev ett helt inlägg om svamparna, som du kan läsa här.
Förr i tiden var ansiktsvattnet någon som bara var uttorkande, så det kan säkert finnas många som har den bilden än idag. Ansiktsvattnet har ju fantastiska återfuktande, lugnande, antibakteriella och matterande egenskaper, beroende på för vilken hudtyp man väljer. Om man exempelvis har fet hy så är det lätt att man vill ha en torr och känsla efter rengöring, och skippar ansiktsvattnet. Detta har tyvärr motsatt effekt, för då känner huden att den är uttorkad och producerar ännu mera talg och huden känns ännu fetare.
Not. So. Fun.
Här är ett exempel på ett ansikstvatten som har matterande effekt, och i botten ligger mineralpudret som gör det. Fresh Matifying Lotion Combination & Oily Skin var namnet, från Decléor.
Sedan finns det ju undantag. Vissa produkter är ph-neutralisade, till exempel rengöringen från Skin Regimen och många produkter som innehåller någon form av syra. Men då brukar det stå klart och tydligt att det är en ”två i en” produkt, eller till och med ”tre i en” , som denna lilla goding från Sisley.
Eau Efficace är en rengöring, ansiksvatten och ögonmakeup-remover i en! Detta är en produkt för den som inte har megamycket makeup och som vill ha ett snabbt och smidigt alternativ. Själv tycker jag den är grymt bra att ha nära till hands på morgonen – dels för de mornar när jag vill vara supersnabb och de gånger när jag borstar tänderna, brer frukostmackan och målar eyeliner samtidigt (typ). Då kan man bara enkelt dutta rengöringsvattnet på en bomullstuss eller tops och fixa till misstagen (lite bäddat för sånna).
Tryckelitryck på den smidiga öppningen.
Och det är fler än jag som gillar Eau Efficace. Tidningen Plaza kvinna gjorde ett test på tre i en rengöringar och Sisleys fick väldigt fina betyg:
Eau Efficace Gentle Make-Up Remover, Sisley
Betyg: 4
Jakten är över – Sisleys Eau Efficace Gentle Make-Up Remover är allt man behöver i rengöringsväg. Huden blir skinande ren och den smarta doseringspumpen gör det till och med roligare att tvätta bort makeupen. Att du får exakt rätt mängd rengöring är såklart ett plus…
Produkten vann också Swedish Beauty and Cosmetic Award 2013 i katergorin ”Årets ansiksvård 500-900 kr”. Motiveringen löd:
Effektiv men mild och svalkande produkt som utför sitt jobb med noga precision. Dessutom praktiskt förpackad i hygienisk flaska som underlättar dagens rutiner snabbt och lätt.
Nu vet du varför du inte ska mobba ut ansiktsvattnet. Vill du ha tips på vilket ansiktsvatten eller rengöringsvatten som skulle passa dig får du gärna höra av dig, antingen här eller på andrea@hudoteket.se.
Toodles!
1 kommentar