Fakta om hårvårdsmärkenHårvårdIntervjuer

Date med Lernberger Stafsing

Date med Lernberger Stafsing

En av de absolut roligaste delarna med mitt yrke är att träffa människorna som står bakom de märken vi erbjuder på Hudoteket. Man kan läsa spaltvis med information om produkterna, men det är inte förrän man träffar hjärnan bakom baletten som man får hela bilden. Och det har jag förmånen att få göra ganska ofta, vilket är fantastiskt inspirerande!

Lernberger Stafsing

När jag träffade Patrik Lernberger och Mattias Stafsing var det ett sånt där ”tappa hakan” – möte. Jag hade tidigare varit i kontakt med Kristin som jobbar för dem, så jag hade ganska bra koll på märket, men dessa killar alltså. Så mycket kunskap! Hade kunnat sitta hela dagen och bara lyssnat. Jag ställde en fråga, och fick svar på tio. Patrik och Mattias har jobbat många många år som frisörer och med makeup, och har dunderkoll både på vilka produkter som efterfrågas, trender och en himla massa kemi. Nu jobbar de heltid med märket Lernberger Stafsing (utöver vissa specialjobb), och är verkligen innovatörer och trendsättare inom hårvård. Det var exempelvis Lernberger Stafsing som kom på det här med BB-cream för håret, och lanserade världens första. Det du!

Vi hade en lång date och jag kan omöjligt skriva ned allt bra de sa på en gång, så jag tar det i omgångar =). Idag har jag plockat ut godbitarna som visar vad som är så speciellt med märket, som faktiskt är anledningarna till att jag är så stolt över att kunna presentera Lernberger Stafsing på Hudoteket.

Hur kommer det sig att ni ville skapa ett eget märke?

M: Då vi har jobbat så pass länge med koncept och produktutveckling åt andra, så kände vi att vi var redo att göra det åt oss själva. Vi tyckte också att det fattades ett märke på marknaden som ger de fina resultat som folk efterfrågar och har en lyxig känsla, men som också har ett bra innehåll.

P: Vi lever själva holistiskt, så vi vill gärna ha en bra helhet i våra produkter. Majoriteten av våra ingredienser är ekologiska och förpackningarna är miljövänliga, och dessutom tillverkas produkterna i Sverige där vi har full koll på allt. Produkterna är sulfatfria och parabenfria. Men det räcker inte för att göra ett bra hårvårdsmärke, produkterna måste också ge resultat! Och kännas lyxiga att ha i badrumskåpet, man vill ju bli förförd. Där tycker vi att vi har fyllt en lucka på marknaden.

lernberger stafsing products

Det här med sulfatfritt, hur viktigt är det egentligen?

M: Superviktigt! Och då vi säger sulfatfritt syftar vi på de tvättaktiva sulfaterna, SLS (Sodium Laureth Sulfate i en ingrediensförteckning). Det finns även konditionerade sulfater, och de har inte alls samma dåliga effekt som SLS. SLS är för hårt för både hår och hud. Oftast försöker man kamouflera effekten av sulfaterna med silikon, och då får kunden dubbel effekt. Torr och irriterad hårbotten men fett hår. Hårbotten torkas ut av sulfaterna och hårstråt får en beläggning av silikon, och så byter man till ett nytt märke och karusellen är igång igen.

P: Därför är sulfatfritt ett måste. Vissa säger att det finns mildare varianter av tvättaktiva sulfater, men det finns det inte. Antingen har man sulfater, eller så har man det inte. Vi har det inte och därför behöver vi ej ha silikoner i produkterna. Vi har andra konditionerade ämnen, så som broccoliolja, metasulfat från rapsolja och arganolja.

Man får inte glömma bort att hårbotten är hud, och mår inte den bra mår inte heller håret bra. Så ett bra hår börjar både med att man vårdar hårbotten och också sköter sig inifrån med rätt kost etcetera.

Hur inblandade är ni själva i produktmakeriet?

M: 100%. Våra produkter produceras i Linköping och där har de också ett stort labb med många kemister. När vi ligger i utvecklingsfas så labbar de åt oss, utifrån våra önskemål gällande innehåll, känsla, funktion och resultat. Sedan får vi tillbaka prover och testar på massor av olika sätt. Ibland får man till det på första försöket, men oftast måste man göra många prover för att få till det rätta. Och de produkter som inte blir rätt, de lanserar vi helt enkelt inte.

En sak som vi är väldigt stolta över är att vi börjar från scratch med våra produkter. Många andra företag tar exempelvis ett spray som de gillar, ger till kemisten och ber dem kopiera den i princip. Så gör inte vi, utan vi försöker komma på nya produkter så branschen utvecklas. Vår BB-cream är ett bra exempel på det.

Vilket är ert bästa tips för att göra en nystart med ett vinterrisigt hår?

M: Jag tycker att man kan lägga några dagar på att göra en Detox. Då lägger du inpackning varje gång du tvättat håret. När det är fuktigt lägger du i några droppar av Lernberger Stafsing Oil Booster från botten ut i längderna och masserar in. Jag gör det själv nu faktiskt. Håret är lite fett några dagar, men det är det värt! Efter det är håret påfyllt med näring och redo för våren.P: Är man ändå igång med en detox så är det viktigt att man detoxar hela sitt förråd med produkter. Rensa ut allt du inte använder och bestäm dig för vad du ska använda just nu, vad som passar ditt hår.  En nystart i produktväg helt enkelt.

Vilka trender ser ni nu i frisyrväg?

P: Alla klipper av sig sitt hår! Den långa bobben ”The lob” (The Long Bob) är väldigt på tapeten. Jag tror att det är en antitrend på allt det här med extensions, folk är lite trötta på det. Sedan är det många som förra säsongen klippte riktigt kort (exempelvis Anne Hathaway), som nu har håret på utväxt.

M: Vi ser mycket tidigt 80-tal, lite Debbie Harry. Mycket uppklippt. Kim Kardashian har ju precis klippt sig.

Andrea: (tittar på sitt eget långa hår med lite romantiska, bohemlockar). Men hallå, hur är det med detta? Är det helt ute?

M: Nej då, det du har är ett mode, vilket spänner sig över längre tid än en trend. Så ditt hår är hett några år till. Gällande färg har det varit inne med längre utväxter ett bra tag, men nu  är det mindre utväxter som gäller, lite Brigitte Bardot.

Bardot

Vilken är er mest sålda produkt?

Lernberger Stafsing Dryclean Spray, helt klart. Sedan kommer Lernberger Stafsing Fiber Mousse. Även vår Lernberger Stafsing Hair Masque har blivit riktigt omtyckt. Den är bara så bra, det är helt sjukt.

Vilka produkter gillar ni mest att jobba med på kunder?

UNISONT: Lernberger Stafsing Hairspray Soft HoldLernberger Stafsing Dryclean Spray och Lernberger Stafsing Blowdry

Slutligen…Vad är på gång från er framöver, kan ni bjuda på lite förhandsinformation?

P: I höst lanserar vi en Root Lift Spray, för de som vill ha mjuka längder men ändå volym från rötterna. Även en Dry Clean Soft är på G. I framtiden kikar vi även på kosttillskott, hudvård och kanske dofter.

Ja, du hör ju. Så kunniga killar som inleder i varannan mening med ”och så tittar vi på” och ”och så håller vi på med ”…De är verkligen i framkant och jag ser så mycket fram emot att följa utvecklingen på nära håll.

Mattias Stafsing, Andrea Olofsson, Patrik LernbergerMattias Stafsing, jag, Patrik Lernberger.

PS…

Givetvis har jag sett till att få rekommendationer för mitt eget hår. Proffsen rekommenderar följande för ett blekt, långt hår med fina hårstrån (ja, nu ser ju ovan). Det är även sjukt svårt att reda ut.:

Lernberger Stafsing Shampo For Coloured Hair

Lernberger Stafsing Conditoner For Dry Hair

Lernberger Stafsing Hair Masque (var 5:e tvätt)

Lernberger Stafsing Primer

Lernberger Stafsing Leave-in Treatment BB Cream

Lernberger Stafsing Fiber Mousse

Lernberger Stafsing Hairspray Soft Hold

Jag inflikar att jag inte tycker spray brukar funka på de där fjösiga bäbishåren som ibland sticker upp som en gloria på hjässan. Då rekommenderas Lernberger Stafsing Paste.

Dofterna är BTW helt lövely, mustiga och vuxna. Inget tuttifrutti så långt ögat når.

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

5 kommentarer

 1. Men åh vad roligt med Lernberger Stafsing hos Hudoteket! Jag älskar produkterna lite mer om möjligt nu efter din intervju. Vilka killar. Personliga favoriter är Hairfume, Dryclean, och curlcream. Nu blev jag dock sugen på att testa mer 🙂
  Kram

  1. Ja, jag med, de är så goa! =) Curlcream, intressant, den har jag inte testat (pga. spikrakt hår, haha).
   Hairfumen ska bli min sommardoft dagtid, så jag inte gärna har alkoholbaserade parfymer i solen.

   Ha det gott!
   Kram Andrea

 2. jag upptäckte deras BB cream denna vinter och det har varit underbart för mitt långa torra hår. Håret känns och ser fortfarande ut som hår bara lite mer blankare och fylligare och utan frizzet. Samtidigt ger det volym utan att tynga ned eller torka ut. Denna totalt utklassat på flera av Lanzas leave in och dessutom den kända potion 9 från Sebastwin. Samtliga torkar ut mitt hår, men inte BB creamen från Lernberger Stafsinger. Haha, jag låter som en reklam, men helt underbar för torrt hår.

 3. Oj, jag har missat hela deras spännande sortiment ju!! Är helt frälst på torrschampot och hårspray, men nu vill jag använda allt fr dem till mitt hår! 🙂

  1. Hejsan! Ja, visst blir man helt kär i konceptet! Priserna är plånboksvänliga också, bra om man vill testa mycket 😉 Kram på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.