Dag-och nattcremerGuider, tips & kunskapHudvård

Varför ska man använda dagcreme & nattcreme (eller kanske en blandning)?

Vi har pratat om vikten av rengöring, varför man har ansiktsvatten och vad ett serum kan göra. Så nu är vi framme vid vad de flesta har koll på- att man ska smörja in sig med något. Men hur är det nu, varför har man en dagcreme, nattcreme och varför finns det varianter man kan ha dygnet runt? Här får du svaret.

En dagcreme använder man som namnet skvallar om på dagen. Det innebär att den innehåller skyddande ingredienser som huden behöver på dagen när den är ute i sol, vind och föroreningar. Ofta har renodlade dagcremer UVA & UVB-skydd och är kanske lite lättare i konsistensen än en nattcreme.

nattochdagcreme

Nattcremen appliceras innan läggdags. Då ställer huden in sig på att bara vila, återhämta sig, rensa bort slagg och bara gotta in sig i allt härligt som en nattcreme kan erbjuda. Det är en hel del, av den enkla anledningen att huden inte behöver skydda sig på natten och  kan fokusera helt och fullt på att reparera sig. Det är därför rent onödigt att lägga vissa ingredienser i dagcremen, för huden har fullt upp ändå. Nattcremen är således oftast lite rikare i konsistensen, innehåller mer näring och är oftare oljebaserade. Cremer med en högre halt syra eller A-vitamin är oftast tänkta till natten då huden i regel blir ljuskänsliga av dessa.

Ovan ser du en renodlad nattcreme från Comfort Zone, Renight Recover Cream. Den är cremig i konsistensen och väldigt reparerande då den innehåller Gojbär som är fullspäckade med antioxidanter. Bredvid hittar vi Murad Vitalic Energizing Pomegranate Moisturizer SPF 15. En dagcreme som är lätt i konsistensen, bjuder på solskyddsfaktor 15 och skyddar mot yttre påfrestningar. Här kan du hitta fler dagcremer, och här kan du botanisera bland nattcremer.

Så långt allt väl. Men sedan finns ju det fina begreppet ”24-timmarscreme” eller ”dag-och nattcreme”. Vad är då detta, en sämre variant? Typ som dubbeldusch? Nej, riktigt så långt skulle jag inte vilja dra det. Dock är det ju av naturliga skäl så att vissa ingredienser som är typiska för dagcremer, tex solskydd får stryka på foten. Likaså kanske 24-timmarscremen inte är riktigt lika cremig i konsistensen då man ska ha kunna ha den både dag och natt utan att känna sig som ett smörpaket i ansiktet. Alltså, den har tagit lite från dagcremen och lite från nattcremen för att bli en smidig kombo.

tjugofyratimmarscremer

Vad ska man då tänka på när man står och väljer mellan att ha en 24-timmarcreme eller separata dag-och nattcremer? Har man en på dagen och en annan på natten har man chansen att skräddarsy lite mer, och man får solskydd i dagcremen och lite extra gött i nattcremen. Väljer man en 24-timmarscreme så får man lägga till solskyddet på dagen och kanske ett extra serum främst på natten för att ge huden lite extra fukt och näring.

Sedan finns det märken som har olika 24-timmarscremer, en lättare och en fetare. Bioline är ett  bra exempel på detta. Detta gör att du kan ha den lättare på dagen och den tjockare på natten och växla lite beroende på säsong. Lite som att ha två olika nyanser på foundation, en till sommar och en till vinter och så blanda lite vår och höst.

På bilden här ser du en 24-timmarscreme från det svenska märket M Picaut, Skin Perfect Moisturiser . M Picaut är till 95-99 % ekologiskt och just denna creme är baserad på havtorn och peptider för att ge fukt näring och verka anti-age. Just nu får man deras rengöring på köpet om man köper peelingmasken tillsammans med cremen, PLUS att 50 kr går oavkortat till Rosa Bandet. Var tvungen att flika in det. very viktigt.

Till höger ser du en dag-och nattcreme från Beauté Pacific, Vitamin A Anti-Wrinkle Creme. Den innehåller en speciell sorts A-vitamin som man, tro det eller ej, kan ha på dagen. Och natten såklart, men då detta är en 24-timmarscreme kan man behöva en fetare creme över om man är torr eller ett serum under. Oavsett är detta en grymt bra creme! Fler 24-timmarscremer hittar du här.

Sådär, då har vi grottat ned oss i cremerna och jag hoppas att jag har rätat ut ett och annat frågetecken. Annars är det bara att höra av sig.

Toodles!

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.