Guider, tips & kunskap

Hudvård – Frågor & Svar

Hudvård – Frågor & Svar

Idag tänkte jag svara på de vanligaste frågorna och svaren som jag får inom hudvård. För jag får en massa frågor. Jag har vuxit upp i cremebranchen och visste vad ansiktsmask var samtidigt som jag lärde mig prata. Förutom de mängder av märken jag jobbar med nu, har jag jobbat med ännu fler och testat ännu fler än det. Så det är ju inte konstigt att jag får många frågor, och jag älskar det! Speciellt på tjejkvällar, möhippor och andra mingel märker man att både skönhetsfantaster och motsträvare gärna närmar sig. Antingen för att suga ut allt jag vet om syror, peptider och retinol medan andra gärna vill statuera exempel genom att nästan trycka upp i nyllet på mig HUR BRA DET GÅR MED TVÅL OCH VATTEN FAKTISKT. Haha. Så mina vänner, här har jag samlat de vanligaste frågorna jag får och vad jag svarar på dem =). Enjoy!

 1. Vad är det egentligen för skillnad på billig och dyr hudvård?

  Om man ska börja att skilja på professionell hudvård och hudvård som du kan handla i matbutiken så är det stor skillnad i kvalitet på ingredienser, mängd aktiva ingredienser och forskning. I många fall får du vad du betalar för, men självklart så kan man i många fall få betala mycket pengar för att det är ett ”fint märke”, det vill säga man betalar för namnet och inte för innehållet .

  Idag är det även vanligt med olika certifieringar, exempelvis ECCOCERT. Sådana märkningar kostar mycket pengar och de pengarna måste ju komma någonstans ifrån, det vill säga priset på produkten påverkar. Det finns väldigt många fina ekologiska märken som har fler ekologiska ingredienser och högre andel ekologiskt innehåll än vad certifieringarna kräver, men väljer att avstå en certifiering då de inte vill att priset ska påverkas för kunden. M Picaut är ett sådant exempel.

 2. Är dyrt verkligen bättre än billigt?

  Inte som regel, då det viktigaste är att produkterna är anpassade till dig. En creme för 4 000 kr som inte passar din hudtyp blir ju automatiskt dålig för dig medan en creme för 400 kr kan ge det oprimala resultatet. Men forskning, undersökningar, tester och framställning samt val av ingredienser kostar och priset blir ju därefter. Håller du dig till professionell hudvård så har du gett din hud en bra bas, sedan är det upp till känsla, önskemål och plånbok som avgör vad man väljer.

  Jag brukar dra parallellen med bilar, väskor, golfklubbor, mat…Du kan köpa en billig variant och den kan ju fungera helt ypperligt för dig, medan en annan gillar att lägga mer pengar på bil/väska/parmesanost, man vill unna sig bättre kvalitet för man gillar det.

  Sedan finns det kategorin som har så stora utmaningar med huden att man gör vad som helst för att få det löst, kosta vad det kosta vill. Då handlar det inte om att man väljer något dyrare för lyxen eller för att man ”unnar sig”, man vill bara få bukt med problemet.

 3. Behöver man verkligen så många produkter?

  Det beror helt på vad du är ute efter för resultat och hur kul du tycker att det är med hudvård. Det finns många ”genvägar” man kan ta och fortfarande ge sin hud väldigt bra vård, med tanke på hur mycket multiprodukter det finns idag men summa sumarum är att din hud mår himla bra om du tvättar bort dagen (och eventuell makeup), återfuktar huden och skyddar den mot UV-strålning och yttre påfrestningar. Allt annat är plusmeny där man själv får sätta gränserna. Gillar du ritualen men 13 produkter, ja, din hud kommer tacka dig. Hatar du att spendera tid i badrummet och bara vill göra det mest nödvändiga. Ja, gör det enkelt för dig för den bästa hudvården är den som blir av.

 4. Vilket märke är bäst?

  Det är helt omöjligt att säga, det beror helt på tycke och smak. Gillar du doft, gillar du inte doft? Vill du att det ska vara ekologiskt? Svensktillverkat? Lyxigt som fan? Fina burkar? Smidiga tuber? Pump? Med UV-skydd? Ja, du hör ju. Det finns något för alla. Men om någon frågar mig eller mina kollegor om ”vilken ögoncreme är bäst mot mörka ringar”  eller ”vilken brun utan sol är bäst” har vi alltid ett eller flera svar på tal (och med säkerhet är de helt olika 😉 )

 5. Om jag bara ska lägga pengar på en sak, vad ska jag satsa på då? Ett startkit så du märker att du inte kan vara utan något…;-)

  Andrea altan tittar ned skönhetssnack.se
 6. När jag egentligen börja med anti-age produkter?

  Jag fasthåller vid att den bästa anti-age vården du kan ha en ett UV-skydd och den kan ju ju börja med tiiiiidigt. Sedan bestämmer man ju alltid hudvård efter hudens ålder och inte din verkliga ålder. En 30-åring som har solat, rökt, har fött barn, är uppe på nätterna med barn, sover för lite och stressar har ju en helt annan hud än en person som har en balanserad kost, balanderat liv, perfekt sömn, inte röker, inte dricker, inte ser solen…Men den typen finns det inte supermånga av, therefor we have the krämer 😉

  För kvinnor händer det väldigt mycket i huden när man kommer in i klimakteriet, då tappar man fluffet i madrassen så att säga. Det står ofta ”för mogen hud” på de produkterna, men klimakteriet kan ju komma vid så olika ålder. Det vill säga att om du för tidigt börjar använda produkter som ”fluffar upp madrassen” fast du redan har en fluffig madrass så är det helt onödigt, det gör inte skillnad. Tvärt om kan man känna att det blir för aktivt, det känner jag av ibland som testar loss på allt. Då får jag lätt plitor och sånna onödigheter. Det bästa är att förklara för ett proffs hur du upplever din hud, vad du vill uppnå med den, hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga på din rutin and let them work their magic!

 7.  Måste man gå på behandling på salong också?

  Måste och måste, man måste ingenting. Men det finns väldigt många fördelar med salongsbehandlingar, detta är bara ett axplock:
  På salonger finns det maskiner. Maskiner (beroende på vad det är för maskin) är extremt avancerade och kan slussa ned aktiva ämnen längre ned än vad du kan med händerna vilket gör att du får snabbare resultat.
  Koncentration. På salonger finns det behandlingar med högra koncentratinoer av exempelvis retinol, c-vitamin eller olika syror som enbart får användas i behandling, så givetvis får du snabbare resultat om du kombinerar hemmavård med salongsbehandlingar.
  Den klassiska portömmningen. Har du väldigt mycket pormaskar och milier, be ett proffs ta bort dem. Man kan till viss del jobba bort orenheter med produkter men för att få allra bäst resultat, städa huden på salong först och börja sedan på ny kula med produkter.

 8. Vilka är dina favoritprodukter?Jaa du, det är lite som att fråga vilket av alla sina barn man älskar mest. Med tanke på mitt jobb så testar jag en himla massa olika och trots att jag gillar en produkt supermycket testar jag ändå något annat när burken är slut. Men jag har några godbitar som är som smör och bröd hemma, de köper jag om och byter inte ut ever.

Det finns givetvis en mängd andra vanliga frågor, men dessa åtta var först ut. Kram!

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

2 kommentarer

  1. Hejsan Hatice!

   Tyvärr kan jag varken säga det ena eller andra, då olika produkter passar olika hudtyper och olika personer. Så man får prova sig fram och se vilket som passar bäst =). Min favorit av de två är filorga 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.