Hudoteket tipsarHudvårdTestat

Ett blekansiktes budord

Tips mot soleksem och sveda

Min hy som liknas vid både Disney-prinsessor och ljusa glassorter har inte haft det lätt med solen. Fram tills förra året tyckte jag den här tiden var den jobbigaste på hela året. När försommaren innebar soliga luncher på altanen ville jag helst vara någon annanstans. Det var ju en enda lång inledning på sommarens tävling. Bruntävlandet. Solhetsen. Skinnbrännandet. Racet som jag aldrig vann.

Men förra året förlikade jag mig med tanken att ljusbeige också är en fin naturlig färg och hittade min egen lösning på problemet: buteljerad solbränna. Snabbt, rynkfritt, pigmenteringsfritt och man slipper bada i sin egen svett.

Här kommer mina personliga råd för alla med ljus hy, hy som lätt får värme- och soleksem samt de som faktiskt vill ta hand om sin kropp lite extra under varma tider. Fem enkla tips är nyckeln till framgång.
Enjoy!

1. Man ska vara förberedd

Det är ju inte så svårt att lista att en hy som är förberedd för vad som komma skall är en mer motståndskraftig hy. Jag äter dagligen Omega 3 och massa antioxidanter året runt, men ett par månader innan jag vet att det vankas sol lägger jag till något mer inriktat just för solen till min morgoncoctail. Dessa fortsätter jag att äta en bit in på hösten också, för att förlänga brännan.

Oljan Maybritt Krewald Organic Pure Oil Woman dricker jag varje morgon i ett litet glas tillsammans med Maybritt Krewald Organic Pure Aroniajuice. Aroniajuicen är fullproppad med antioxidanter och gör det lätt att svälja en olja som annars kan vara lite svår att få ner.

Gällande de tabletter som förbereder huden för solning har jag provat både klassikern Maxosol och Beyond Wishes Pro Tan + och båda funkar väldigt bra.

Förberedelser är A & O

2. Man ska ta det lugnt

Här hetsas det inte. Jag har märkt att min hy oftast reagerar när jag sitter länge i solen när det är vindstilla. Ett varningstecken är att huden börjar kännas varm. Så under sommarens början när andra sitter vid soliga husväggar en hel dag säger jag tack och hej efter en kvart, och sitter helst inte mitt på dagen när solen är som starkast. Samma sak gäller på semestern. Är jag utomlands vistas jag i solen när jag är på väg någonstans, på utflykt, badar och så vidare. Men jag pressar inte. Det är under parasollet som gäller för mig, kanske att jag värmer upp mig en stund innan badet eller njuter lite av kvällssolen. Men där går gränsen. Om man kan bli brun ändå? Jajamen.

3. Man ska smörja in sig

När mina soleksem var som värst provade jag en mängd olika märken och konsistenser. Jag provade till och med att inte smörja mig för att utesluta allergi. Ja, jag tyckte jag gjorde allt.

Sedan kom Proderm in i mitt liv. Mmm, Proderm. Denna fenomenala produkt har (tillsammans med ovanstående punkter) gjort att jag faktiskt kan vistas i solen som normalt folk och åka på semestern utan rädslan att se ut som en spetälsk. Vilken lycka!

Strategin är att smörja sig ordentligt på morgonen hemma och sedan fylla på under dagen.
För min del har det varit bättre att smörja kroppen med spf 20 och 10 och fylla på ofta, istället för att ta högre solskydd och därför tro att man kan smörja mer sällan.

Dessa produkter kan du ha i ansiktet också och blir superfina under makeup, men jag har använt Comfort Zones solskydd för ansiktet och vilket har varit strålande det med. Där är det lite tycke och smak som styr.

Solskydd från Proderm & Comfort Zone

4. Man ska gulla med kroppen

Återfuktning och är A och O, och speciellt när huden har blivit utsatt för lite extra påfrestning. Mina favoriter är den lätta men reparerande Bioline Sundefence After Sun Face/Body Emulgel, och om jag vill lyxa till det ordentligt är det Carita Solaire Firming & Repairing After-Sun Cream Body. Den doftar svagt av kakao, har ett väldigt svagt skimmer och är bara helt lövely! Den finns även för ansiktet. 

5. Man ska fake it til’ you make it!

Om du nu kommer hem från semestern och inte har har just den där gyllenbruna färgen som du hade sett framför dig- fejka! Den bästa brännan är den som finns på burk.

Jag brukar mjukstarta med Système Corps Gradual Glow Body Milk då den ger en lätt BUS-effekt.
Vill jag braka på med mer färg på en gång, om jag till exempel har lite grundfärg, så är Decléors brun utan sol väldigt bra. Favoriten till ansiktet stavas Instant Smooth Golden Glow Self Tanning. Den smälter in i huden och det är näst intill omöjligt att få några ojämnheter med den.

Läs mer om hur du bäst applicerar din brun utan sol här.

Dessa fem delar har verkligen gjort skillnad för mig, men allt kanske inte passar alla. Så tag russinen ur kakan och se vad som funkar för dig. Har du frågor eller funderingar ring oss på 036-34 45 62 eller maila webshop@hudoteket.se så hjälper vi gärna till.

Toodles!

Andrea/ Aka Blekansiktet

Dela detta inlägg

Sofia är syster till Andrea och gästbloggar titt som tätt. Sofia har likt Andrea hudvård i blodet och är en hejare på ingredienser och makeup!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.