Fakta om hudvårdsmärkenGuider, tips & kunskap

Livsstilsrelaterat åldrande & stress i huden

Livsstilsrelaterat åldrande & stress i huden

Häromdagen lanserade vi på Hudoteket ett helt nytt hudvårdsmärke, Skin Regimen. Det är utvecklat för den ”moderna människan” och motverkar ett ”livsstilsrelaterat åldrande”. Vem är den? Gäller dig och mig? Ja, vad detta verkligen betyder ska vi gräva djupare i idag innan vi tar en titt på produkterna.

Först och främst, the fakta (enligt de som tagit fram Skin Regimen)

 • Idag bor 54% av världens befolkning i städer.
 • År 2050 kommer två tredjedelar av världens befolkning bo i ett tätbebyggt område.
 • Luftföroreningar är idag ett globalt problem för alla.
 • Dessa tillsammans med ett gäng andra faktorer påverkar huden negativt och skapar stress i huden.

Skin Regimen Forskare

Fotokälla: Skin Regimen

Davines (moderbolaget som tagit fram Skin Regimen) använde sig, tillsammans med sitt egna forskarteam, en grupp riktigt vassa forskare och doktorer för att ta reda på hur den ovan nämnda stressen påverkar både sinne och hud. De kom fram till följande två viktiga nyckelupptäckter:

 1. Hur ”urban life” påverkar huden = Lifestyle aging = livsstilsrelaterat åldrande.
 2. Huden svarar på denna typ av stress genom att producera sina egna hormoner.

 

1. Livsstilsrelaterat åldrande.

Vi börjar med att kika på detta. De som lever i städer idag påverkas av allt som händer runt oss. Och nu snackar vi inte bara Mumbai och New York utan nu pratar vi även Linköping, Habo, Brunflo, Södertälje…Ja, ALLA ställen där du kanske promenerar brevid en väg till jobbet och där det finns trafik.

Daglig stress, föroreningar, UV-strålningar, hur mycket vi sover, hur mycket vi rör på oss, hur mycket vi vistas i naturen (yep, skog och vatten and that shit) samt vad vi äter påverkar hudens åldrande. På cellnivå pratar man om fyra saker som händer.

 • Inflammation: När vårt immunförvar måste svara på stress skapas det inflammation.
 • Oxidation: När cellerna attackeras av fria radikaler. Tänk på huden som ett äpple som man skurit upp. Efter ett tag blir det brunt, och det är det som vi vill skydda huden mot och det gör man med antioxidanter.
 • Glycation: När socker som vi äter bryter ned collagen och elastin i huden.
 • DNA Metylering: När externa faktorer påverkar cellfunktionen.

People Crossing Road

Fotokälla: Skin Regimen

Föroreningar

Om vi ska gå in lite mer på VAD det är egentligen?

Föroreningar består av gaser, fasta partiklar och naturliga biprodukter. Tillsammans bildar dessa giftiga ämnen som har en negativ effekt på huden.

Nanopartiklar fastnar på huden. 

Ja, du hörde rätt. Så är det! Dessa sitter liksom fast på huden och är svåra att tvätta bort. De kan även leda till inflammation i huden.

Skin Regimen Cells

Fotokälla: Skin Regimen

Och som om inte detta vore nog är det inte en lösning att sitta inne och uggla. Inomhusluft är också ett problem, då forskning visar att den påverkar sinne och kropp, reaktionsförmåga och produktivitet.

Hur påverkas huden av allt detta?

 • Ökad temperatur i huden
 • Inflammationer
 • Ökad talgproduktion
 • Skadad hudbarriär
 • Uttorkning
 • Försämrad cellförnyelse

Kul lista va? Noooot.

2. Huden skapar egna hormoner

Förr trodde man att kroppen producerade hormoner kopplade till stress genom exempelvis hjärnan och magen, men nu har man även sett att huden kan producera sina egna hormoner, där hormonet kortisol är framträdande. Det är kroppens ”stresshormon”, som är superbra för kroppen när vi är i fara. Men kroppen producerar för mycket kortisol nuförtiden vid psykisk stress, när vi hetsar upp oss i vardagen. Hormonet har negativa påverkningar på hälsan om man har för mycket av det. På samma sätt har hormonet en dålig effekt på huden och produceras när huden utsätts för stress.

Sammanfattning

Huden tycker om stress lika lite som vi människor gör. Den tycker heller inte om att vi vistas för mycket inomhus, och heller inte att vi utsätter oss för uv-ljus och föroreningar. MEN det är inte helt kört. Det finns ju, av en händelse, produkter som vi kan använda för att motverka hudens åldrande. Mer om dessa i nästa inlägg =)

Vad kan vi göra i vardagen?

 • Äta mindre socker: motverkar glykation i huden.
 • Äta mängder av färgstärka grönsaker, bär och frukter: i dessa finns det antioxianter som skyddar mot fria radikaler.
 • Gå ut i skog och natur: Kroppen mår bra av att se skog och vatten. Och att höra naturen. Det finns tydligen forskning på att om man mäter kortisolnivåerna i kroppen när man varit ute i naturen och lyssnat på naturligt ljud är den lägre än om man lyssnat på syntetiskt ljud (typ musik som vi skapat). Hur coolt?!
 • Använd UV-skydd varje dag: Yes, vi pratar UV-skydd som skyddar mot uv-strålar, inte mot solen en solig sommardag. För UV-strålar har vi alltid runt oss.
 • Sova minst 7-8 per natt: Lättare sagt än gjort, jag vet. Men på föreläsningen med Dr Claudia Aguirre liknade hon det vid hur det ser ut i ett garage när man har stängt dörren dit och startat bilen. Det blir rökfyllt och man måste öppna garagedörren för att släppa ut avgaserna. SÅ blir det i hjärnan under dagen, och enda sättet att ”släppa ut avgaserna” är sömn. Så för dig som INTE får den sömn du behöver varje natt och känner dig mosig i huvudet- det är inte konstigt!
 • Stressa inte bah: Svaret på det mesta.

Detta var alltså bakgrunden till hur Skin Regimen tagit fram sina produkter. I nästa inlägg kommer jag prata om produkter som skyddar mot allt jag pratat om ovan, med fokus på Skin Regimen. Även som Skin Regimen har den absolut senaste forskningen bakom sina produkter, är det många andra produkter som också jobbar mot föroreningar (leta efter ”anti-pollution”), mot uv-ljus och stressad hud. Thank the lord for that!

Toodles!

Skin Regimen products skönhetssnack.se

Fotokälla: Skin Regimen

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

1 kommentar

 1. Hej. Väntar med spänning på att få veta mer om Skin Regimens produkter. Har köpt rengöringen och den är ju alldeles underbar, tar bort allt utan att huden blir torr. Känner mig jättefräsch eftetåt och bara doften får tankarna på en grön härlig skog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.