Guider, tips & kunskapHudoteket tipsarSerumTestat

Tips vid torr eller fuktfattig hy

Tips vid torr eller fuktfattig hy

Ska ansiktet behöva frysa?

Nej, sannerligen inte. Likväl som kroppen får minst ett extra klädlager när det blir kallt, behöver ansiktet också bli insvept i något ”varmt”. Men vad ska det vara, och hur varmt behöver huden ha det? Här kommer svaret.

Man behöver oftast inte göra några megastora förändringar, det kanske räcker att lägga till eller byta ut någon produkt. Dock gäller det att hålla tungan rätt i mun och inte blanda ihop hudens behov av fukt och fett, eller om man är torr eller fuktfattig. Oavsett om du är torr eller fuktfattig är det viktigt att man gör peeling (och mask) en till två gånger i veckan, och på så sätt blir av med döda hudceller. De kan nämligen inte vara ivägen när dina produkter ska penetrera ned i huden. Jag vill även slå ett slag för de essentiella fettsyrorna som du får i dig via mat eller kosttillskott. Två toppentips är dessa tabletter från Beyond Wishes eller Oljan från MK.

Tillbaka till skillnaderna på torr och fuktfattig hy.

Är du fuktfattig har det yttersta lagret i huden brist på fukt, dvs vatten. Då brukar man även kalla huden för yttorr. Är du yttorr blir det en torr hinna på huden som stramar och huden kan upplevas som en storlek för liten och allmänt obehaglig. Dock kanske den blir man blir blank i huden också.

Då gör man ofta misstaget att man tror att huden är fet och brassar på produkter som torkar ut. Då tänker huden ”aj vad uttorkad jag är, jag måste producera ännu mera talg” vilket resulterar i att man fortfarande är yttorr och blir ännu blankare. Och lägger man en superfet creme på en hy som inte är torr utan bara yttorr blir det inte heller bra. Så fukt, fukt, fukt är ledorden för en fuktfattig hy.

Produkttips för en fuktfattig hy:

Clarins_hydraquenchserum

Clarins HydraQuench Intensive Serum: Ett fuktserum som ger precis det vi pratat om, massor av fukt till en fuktfattig hy. Läggs under din dag och nattcreme, huden blir silkesmjuk.

Comfort Zone Hydra-Pro Booster

Ett annat hett tips är fuktboostern från Comfort Zones serie Skin Regimen, som jag nämnt här i bloggen tidigare. Hydra-Pro Booster, ett fuktserum som fungerar på samma sätt som ovanstående. Helt lövely.

Har man istället en torr hy så har huden brist på lipider dvs fetter. Så här måste man ge huden fetter istället, då räcker det inte med fuktgivande produkter. Oftast är det fetter och extra näring huden behöver när det blir riktigt kallt och fukt när man till exempel vistats mycket i solen som ju är uttorkande.

Självklart är det väldigt olika från fall till fall, så är du osäker på vad just du är i behov av hör gärna av dig till mig eller mina kollegor på webshop@hudoteket.se, så guidar vi dig rätt.

Produkttips vid torr hy:

Sisley_hydraflash
En produkt som jag tycker är helt fantastisk är Sisleys Hydra Flash. Den kan man dels lägga som en kur om man behöver fukt och fett, och dels som en mask som du kan sova med och då lägger man ett lite tjockare lager. I konsistensen är den som en tjockare vit creme.

Själv kände jag häromveckan att jag liksom hade dåliga dagar varje dag. Mejken blev inte snygg, jag kände mig grå och dassig och huden var i obalans och inte alls sådär snygg som man tänker att den ska vara när man sköter huden exemplariskt. Men aha! Det har visst blivit lite kallare ute, man drar upp temberaturen inne, många timmar framför datorn…
Så jag satte in en ”fett och näringsbomb” i form av Sisleys Hydra Flash som dag och nattcreme i några dagar och nu känner jag mig som mig själv igen. Och så korrigerade jag min hudvård lite grann så jag numera är fit for winter.

Gör detsamma vettja!

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

4 kommentarer

  1. Vet inte hur gammalt detta inlägget är så jag tänkte höra om ni har några fler produkttips?
    Jag har varit hos hudterapeut som rekommenderat Bioline most hydrating serum samt rich krämen i samma serie och använt detta nu i 5 månader och känner mig fortfarande torr och stram. Använde rpå kvällen deras gröna serum då jag har lite finnar/blandad hud. Peelar med comfortone gröna peeling och använder fuktmasken från dermalogica.
    Jag har läst mig till att fuktmasken från Beaute pacifique ska vara ännu mer fukt än dermalogicas mask.
    Har ni även något serum och andra produkter att rekommendera?

    1. Hejsan Jennie!
      Tack för din fråga.
      Nu till mina frågor =) Vad har du för rengöringsrutin idag? Ibland kan det vara boven. Och toppenbra om jag kan få veta din ålder också, för lite bättre guidning. Personligen gillar jag Instant Hydrating Mask från Beauté Pacifique jättemycket, så den skulle jag rekommendera dig i vilket fall.

      Vi hörs!
      Kram Andrea

      1. Tack för svaret!
        Jag använder biolines gröna tvätt på kvällen sen en en oparfymerad cremerengöring från estelle å thild på morgonen. Sen har jag ett väldigt milt ansiktsvatten med trollhasselbas.
        Jag har köpt masken från Beauty och testat ett par gånger. Känner dock ingen skillnad ännu. Jag är 28 år 🙂

        1. Hej igen Jennie!

          Sofia här, sommarvikarie för Andrea på bloggen 🙂 Jag ber om ursäkt för att du inte har fått svar förrän nu, den här kommentaren verkar ha fallit mellan stolarna lite. Du kanske redan har hittat en lösning som passar dig bra, men om du inte har det så ska jag tipsa så gott jag kan!

          Det första jag märker är att du använder många olika hudvårdsmärken på samma gång. Vanligtvis brukar man rekommendera att man ska använda produkter från ett och samma märke, då de oftast fungerar bättre ihop. Så om du fortfarande känner att huden är torr och i obalans skulle jag rekommendera dig att kanske bara köra på Bioline, eller varför inte Beauté Pacifique? Det använder jag själv och jag har också en blandad hud – torr ibland och fet/glansig ibland med lite orenheter. Deras produkter har fungerat kanon för mig, så dem kan jag verkligen rekommendera 🙂

          Om du snarare vill ha något serum eller liknande att lägga till din nuvarande hudvårdsrutin skulle jag rekommendera Transderma M. Det ger extremt mycket fukt till huden och är oerhört effektivt, samt väldigt uppskattat bland våra kunder. Du kan läsa mer om det här: http://www.hudoteket.se/sv/artiklar/transderma-m.html

          Sedan kan du även fundera över om du vistas i en väldigt uttorkande miljö, exempelvis på arbetsplatsen eller så. Vissa arbetsplatser kan ha väldigt torr luft, vilket då även påverkar huden. Då kan det behövas lite extra fuktgivande och närande produkter för att skydda huden, som exempelvis Transderma M, Biolines Rich Cream eller kanske Beauté Pacifiques fuktcreme för torr hud (http://www.hudoteket.se/sv/artiklar/beaute-pacifique-enriched-moisturizing-creme-dry-skin-50-ml.html). Beauté Pacifique har även en ännu mer intensiv creme för riktigt torr hud, nämligen Xtra Dry Skin Fix. Den kan du också kika på om du vill: http://www.hudoteket.se/sv/artiklar/beaute-pacifique-xtra-dry-skin-fix.html

          Om du fortfarande är osäker på vilket alternativ som skulle passa dig bäst så får du gärna kontakta vår webshop, så kan du få ännu mer skräddarsydda produktrekommendationer. Mejla i så fall webshopen på webshop@hudoteket.se. Om du vill kan du skicka med en bild och beskriva hur din hud känns idag, samt berätta vilka produkter du använder just nu. Du kan även ringa till vår kundtjänst på 036-344562. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt 🙂

          Jag ber om ursäkt igen för det försenade svaret. Hoppas att du hittar något som passar dig bra! 🙂
          Varma hälsningar
          Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.