Guider, tips & kunskapHudoteket tipsarHudvårdPigmentfläckar

Tips vid pigmentfläckar

Guide pigmentfläckar

”Hjälp jag har fått mustasch!”

Så känner många efter att ha vistats i solen och fått pigmenteringar. Som en musch på överläppen eller fläckar i resten av ansiktet. Paniksamtalen väller in till oss på Hudoteket och därför kommer här en lugnande guide.

Pigmentfläckar har att göra med melaninet i huden, alltså ämnet som ger huden sin bruna färg. Har man en fläckar med överskott av melanin kallas detta hyperpigmentering. Två vanliga typer av hyperpigmentering är  melasma och solskador.

Just den mustaschliknande varianten kallas melasma och uppkommer oftast vid graviditet, p-piller eller andra hormonförändringar. Dessa fläckar brukar gå bort av sig själva i sakta mak efter att hormonerna stabiliserats, man slutat med p-piller, fött barnet och så vidare. Dock inte alltid. Det bästa skyddet mot att denna typ av pigmenteringar blir värre är ett bra solskydd och tips vi på bra alternativ hittar du här. Men man kan också behandla melasma med produkter och behandlingar.

En annan mycket vanlig orsak är att huden helt enkelt är solskadad. Den har utsatts för UV-ljus så mycket eller blivit bränd så det har uppstått en skada. Kanske är du en av dem som spenderade en stor del av 80- och 90-talet i ett solarie? Eller kanske har blivit sådär kräftigt grisrosa en gång för mycket? Då är det extra stor risk att först små skuggor av pigmentfläckar sedan blir starkare och starkare för att sedan klart och tydligt visa sig i ansiktet, som en blinkade neonskylt som skriker ”JAG HAR SOLSYNDAT”.

😉

Skämt åsido, gjort är gjort men som tur är går det  att göra något åt i efterhand.
Men det händer inte över en natt.

Snabbast resultat får du om du kombinerar salongsbehandlingar med hemmaprodukter. Man kan få superfina resultat med bara produkter också, dock tar det lite längre tid. Exempel på märken som vi gör så kallade penslingar med är Exuviance, Bioline, Mene & Moy, Priori, md formulations och Nimue.

Men vi måste ta en minut och reda ut det allra viktigaste.
Använd alltid solskydd! I förebyggande syfte, om du redan har pigmenteringar, om du behandlar pigmenteringar… Always. Befintliga pigmenteringar blir värre i solen så alltid minst solskyddsfaktor spf 30 (men gärna 50) om du har pigmenteringar. Samma sak gäller om du behandlar dina pigmenteringar med produkter som innehåller någon form av syra. När man gör detta förnyas cellerna fortare och huden är ”nypeelad” hela tiden. Detta syns inte för blotta ögat, men huden är helt ny och blir således känsligare mot solen och då bränner den sig fortare och bränner man sig kan det leda till pig…ja, du förstår grejen.

Därav ska de som vet med sig att de ska vara mycket solen inte påbörja någon behandling med syror under sommaren, bara skydda, skydda och åter skydda. Men givetvis KAN man behandla under sommarmånaderna, men då måste man alltså hålla sig undan solen med cremer, hattar, skugga och så vidare.

Detta får mig osökt in på produkter för behandling av pigmentfläckar,
De du ser ovan är bara ett fåtal av alla produkter som vi erbjuder för att behandla pigmenteringar. Vi har samlat alla produkter inom ämnet här, men det är en djungel så prata gärna med någon av tjejerna i Hudotekets Webshop, på salongerna eller hiva över frågor här i kommentarsfältet om du är osäker. Eftersom att det som sagt finns en  del olika typer av pigmenteringar och orsaker är det viktigt att du får rätt produkter för att nå bäst resultat.

Andrea

För visst är det dags att plocka ned den där neonskylten för gott nu?
Klart det är, inga dimmor.

 

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

22 kommentarer

 1. Hej!
  Tack för ett uppskattad information, känns som det är en enda stor djungel med krämer till allt och det gör det inte direkt lättare att välja 🙂
  Jag har fått dessa, mörka fläckar i ansiktet, inte så stora med små små som satt sig runt om i ansiktet och mest under ögonen och lite på överläppen. Använder just nu Bioline – Primaluce krämen och ögonkrämen.
  Vad skulle du rekomendera mig att köpa för extra kräm till dessa pigmenteringar?
  Mvh, Veronica

  1. Hejsan Veronica!
   Vad bra att du tyckte informationen var nyttig, och jag håller verkligen med dig. Djungel var ordet!
   Vad bra att du redan använder Prima Luce, för då är din hud redan van vid AHA-syror. Dock behöver du en produkter med lite mer krut i och som går djupare och det jag skulle rekommendera dig är deras serum för pigmenteringar, Exfoliating Illuminating Serum 15%. Klickar du in dig på produkten finns väldigt bra information om hur du ska använda den. Du kan ha den i hela ansiktet, men har du känslig hy kan man använda den punktvis på pigmenteringarna. Denna lägger du varje kväll under din creme. Vilken creme använder du i Prima Luce? Den som arbetar mest mot pigmenteringar är Brightening Illuminating Emulsion. Även masken, rengöringen och ansiktsvattnet i Prima Luce-serien är alla toppen om man har pigmenteringar men de har även en uppklarnande effekt, jobbar på fina linjer, orenheter och ger fukt och lyster.

   Du skriver att du har pigmenteringar under ögonen- är fläckarna under ögonbenet så går det bra att lägga ovanstående produkter på fläckarna. Är de däremot längre upp bör man vara mer försiktig, så där tycker jag att Caritas ögoncreme med solskydd i är toppen. Den både skyddar, ger fukt och har en lätt concealereffekt så fläcken inte blir så tydlig. Den kan du använda på dagen och din andra ögoncreme från Bioline på natten. Vill du ha extra täckning kan du lägga en concealer över.
   Var även noga med att ha solskydd i övriga ansiktet- dels för att pigmenteringarna inte ska bli fler och dels för att huden som sagt blir lite känsligare vid användning av dessa produkter.

   Alla Prima Luce produkter hittar du lättast här:
   http://www.hudoteket.se/sv/artiklar/ansikte/pigmentflackar/index.html
   eller här http://www.hudoteket.se/sv/varumarken/bioline.html

   Ögoncremen från Carita:
   http://www.hudoteket.se/sv/artiklar/carita-protecting-and-correcting-eye-contour-suncare-spf-15.html

   Här gärna av dig om du vill ha fler råd, antingen här, på mail eller telefon.
   Ha en fortsatt fin dag!

   Varma hälsningar
   Andrea

  1. Hejsan!

   Fräknar är en typ av hyperpigmentering, men den är genetisk och ej orsakad av solskada. Däremot framträder fräknarna när man varit i solen, och tvärtom om man skyddar sig ordentligt. Jag tycker det är så himla fint med fräknar!

   Hoppas detta var tillräckligt svar på din fråga, annars får du gärna återkomma.
   Trevlig kväll!

   Varma hälsningar
   Andrea

 2. Använder ”Resurfacing AHA Concentrate” från REN varje kväll, och så även kvällen innan jag åkte till Turkiet… Snacka om brainfart. Detta var några veckor sen o resultatet blev en ful fläck vid näsroten och det är hur fult som helst. Har ingen aning om vilken produkt jag ska använda för att bleka den fula blaffan. Please help. (Min hy är torr o ”mogen” med små (o)fina linjer, allmän brist på elasticitet o lite lysterfattig)

  1. Hejsan Anna!

   Hoppsan, ja ibland går det undan =) Men detta ska jag såklart försöka hjälpa till med.
   Vad använder du för hudvård i övrigt?

   Varma hälsningar
   Andrea

  2. Hejsan Anna- Karin!

   Nu har jag en lösning till dig som dels kommer hjälpa dig minska pigmenteringen och dels ska korta ned din hudvårdsrutin. Du sköter ju verkligen om din hy exemplariskt, men i ditt fall tror jag allt att det blir lite mycket av det goda =)
   
Jag tycker du ska göra som följer:

   Morgon
   Rengöring Cicamed
   Keep Young And Beautiful Serum
   
Jag har inte arbetat med Akademikliniken så jag kan inte säga något om dem, men om jag skulle rekommendera en dagcreme som funkar bra ihop med resten du använder tycker jag antingen Sirtuin Phytohormone Replenishing Cream:

http://www.hudoteket.se/sv/artiklar/ren-sirtuin-phytohormone-replenishing-cream.html

eller Ultra Moisture Day Cream http://www.hudoteket.se/sv/artiklar/ren-ultra-moisture-day-cream.html

   Beroende på hur mogen du är, läs gärna mer om dem så känner du av vilken som passar dig bäst. Återkom gärna med frågor om du känner dig osäker. 

   Nu använder du ju CC-creme med hög spf men om du vill ha tips på något att ha när du inte använder den är Demalogicas Solar Defense Booster spf 50 toppen.

   http://www.hudoteket.se/sv/artiklar/dermalogica-solar-defense-booster-spf-50.html

   Kväll

   Rengöring Cicamed
   Resurfacing AHA Concentrate
   Radiance Perfecting serum 
Frankincense Revitalizing Night Cream 

(Serumen har du som en kur i den ordningen till de är slut. När de är slut kan du börja köra på Keep Young and beautiful serumet igen enbart, eller höra av dig så gör vi en avstämming hur huden är)

   Och superbra att fortsätter att göra masken du har från REN en till två gånger i veckan. 

   Du nämner att du är silkespapperaktig kring ögonen, är detta trots att du lägger ögonmasken och använder ögoncremen? Jag hade samma känsla häromdagen och sov med Masque Contour des Yeux Eye Contour Mask från Sisley och det var borta på en natt. Den masken är grym verkligen!

   http://www.hudoteket.se/sv/artiklar/sisley-masque-contour-des-yeux-eye-contour-mask.html

   Sådär, hoppas att du känner att det blir smidigare för dig nu. Dessa produkter ska även ha effekt på ”blaffan”, men som sagt. Det kan ta tid så ha tålamod.

   Hör gärna av dig om du har fler frågor och ha en fortsatt fin dag!
   Varma hälsningar
   Andrea

   1. Tusen tack för att du tog dig tid med att hjälpa mig 🙂
    Ska följa dina råd o hör av mig sedan o berättar hur det går, o jag sja testa Sisleys mask på silkespapperet 🙂
    Tack igen o ha en härlig, skön höst!

 3. Hej!

  Jag har provat massor med produkter för tusentalskronor och har även besökt en hel del hudterapeuter, men ingen har hört talats om woodslampan som kan diagnostisera om man har epidermal eller dermal melasma:(
  Min fråga är om du kan rekommenderar någon som kan avgöra vilken typ av melasma jag har och därefter behandla den??
  Tacksam för svar!

  1. Hejsan Veronica!

   Tack för din fråga. Tyvärr har ingen här hört talas om den, eller använder den. Melasma är ju klurigt, då man inte får behandla den med laser eller ljusbehandlingar. Det man kan testa är olika typer av syrapenslingar, eller behandla med NBE-maskinen. Dock förstår jag att det känns motigt när du redan lagt ut så mycket pengar, tid och energi.

   Men just en maskin som kan avgöra vilken typ kan jag inte hjälpa dig med.

   Lycka till!

   Varma hälsningar
   Andrea

  2. Hejsan igen Veronica!

   Jag gjorde lite mer efterforskningar angående lampan du sa, den så kallade ”woodlamp”. Denna lampa avger
   tydligen ett UVA-ljus och en liten aning blått ljus vilket gör att både det epidermala och
   dermala pigmentet framträder tydligt. Enligt min källa använder sig en hel del dermatologer sig av lampan för att diagnostisera djupet på pigmentfläckar. Dock vet jag inte vilka som har den, men tydligen går den att köpa i Sverige.

   Det var allt för denna gång, hör av mig om jag hör något mer.
   Allt gott!

   Varma hälsningar
   Andrea

 4. Hej!

  Befinner mig just nu i Barcelona och har inte toksolat. Solat 2 h tis ons. Idag när jag kom ner på rummet hade jag mustach från ingenstans…. Fick panik!!! Börja gråta och gråter än.

  Har inte toksolat i solarium eller så. Jag e 37 år och har bytat preventivmedel till p-ring. Fick barn för 4 år sen….

  Vad ska jag använda? Dvs vilka produkter? Vilken salong kan hjälpa mig då jag bor i Malmö?

  DETTA MÅSTE BORT FORT ! !!!!!!!
  Panik!

  1. Hejsan Caliz!
   Luuuugn bara lugn, jag har sett mustascher komma och gå, dock kan det ta mer eller mindre tid. Det finns en uppsjö av produkter, men om du ändå har tänkt att gå till en salong så rekommenderar jag Lenhud i Malmö.

   Lycka tilL! Och no worries =)
   Kram Andrea

 5. Hej,

  Finns det även någon hjälp för dem som har ljusa/vita pigmentfläckar? jag har mycket pigmentfläckar på både ansikte och kropp.

  /L

  1. Hejsan Linda!
   Tack för din fråga. Jag skulle kolla upp det med en hudläkare för säkerhets skull, för det finns inga cremer som gör vita fläckar mörkare. Däremot finns det cremer som ger en jämnare hudton överlag, men som sagt, kolla gärna upp det för att vara på den säkra sidan med hur du ska behandla, om det kan behandlas.

   Lycka till!

   Kram Andrea

 6. Hej
  Jag har fått några mörka fläckar på kinderna efter en kemisk peeling som jag gjort hos en hudteraupet. Hade några finnar som jag inte orkade med längre så jag vände mig till en aukt. hudteraupet o hennes råd va att göra några kemiska peelingar. Började med den 1a för nästa ett halvt år sedan men fortsatte inte då jag fick mörka fläckar på kinderna (där jag hade finnar förut). Finnarna kan man väl säga är borta, får några då o då men inte så farliga som förut. Dock har jag som sagt fläckar som jag inte vet vad jag ska göra åt nu. Hon lovade att de skulle gå bort med tiden men det har ju gått 6månader nu och de är fortf. synliga. Är det normalt? Ska man fortsätta med peeling eller finns det något annat man kan testa? Och vad kan man använda för smink under tiden? Jag använder ganska så tunn foundation för jag vill inte täppa till porerna o få finnar igen så använder benefit men det täcker tyvärr inte så mkt som man önskar.
  Tacksam för svar
  Mvh
  N

  1. Hejsan Nelli!
   Tack för din fråga! Jag förstår att det kan kännas frustrerande. Den första frågan som dyker upp i mitt huvud är: Vad har du använt för hudvård efter att du slutade med penslingarna? Hur många penslingar gick du på? Man brukar säga att göra en pensling är att sätta igång motorn på bilen, men man behöver ändå underhålla med bensin (bra hudvård) för att se bra resultat.

   Nu vet jag inte vad det var för typ av pensling du gjorde, men spontant skulle jag säga ja. Jag vet inte så mycket om benfits foundations, men det viktigaste är att ha hudvårdande foundations. Om du vill ha mycket täckning skulle jag kika närmare på Jane Iredales BB-Cream om du vill ha mycket täckning, bareMinerals bareSkin om du vill ha medeltäckning men fortfarande flytande. Du kan även ha lösa bareMinerals Original Foundation alt Pürminerals 4-in-1 pressed foundation om du hellre gillar det formatet. Alla dessa är hudvårdande, och täpper inte till porerna. Nu rekommenderar jag dessa utan att veta något om din hudtyp, om du vill ha ännu bättre tips får du gärna beskriva din hud lite mer.

   Allt gott!
   Kram Andrea

   1. Hej Andrea,
    Tack för ditt svar! Jag har ganska så oily skin…min hudtyp har förändrats efter att jag fyllt 25 kan man väl säga. Hade aldrig problem med ACNE men så dök det upp vid 30 års ålder och jag hade testat alla möjliga krämer o behandlingar på salonger men det hjälpte bara för en kort stund sen så kom finnarna tillbaka så då testade jag en salicylic peeling på en salong och eftersom jag hade lite större problem på kinderna så la hon en starkare dos eller % på den delen och det är just där jag fick mörkare fläckar efteråt. Jag använde la roche posay cicaplast efteråt enligt hennes rekommendationer…inget mer än det. Gjorde inga fler peelingar då jag inte vågade gå tillbaka till henne efter det. Jag vet inte om jag nu ska vända mig till ngn annan…om det är en bra ide att fortsätta med peelingar eller om Laser är ett bättre alternativ?

    Tacksam för svar
    Mvh
    N

 7. Hej, frågade på ett annat inlägg av Hilde som länkade mig in hit. Jag är fräknig, rejält. Jag har en bokad tid med dermapen för att kunna bleka dessa. Kommer det verkligen att fungera? Eller har jag större möjlighet med någon av dessa krämer? Har alltså inte bara lite fräknar utan så pass mycket under ögonen tex så att det se ut som det lossnat mascara och jag blivit kladdig under ögat vilket många har trott och vänligt påpekat.. Vilka är mina största chanser att få bort detta. Vill inte göra dermapen i onödan men samtidigt få en snabb förändring. Känner mig också tveksam att göra detta nu i solen. Även om jag redan nu använder spf50 i ansiktet så kanske jag blir ännu känsligare sen? Har tid redan i veckan så tacksam för snabbt svar från en superbra blogg 🙂 Tack tack <3

 8. Hejsan!
  Jag har fått en pigmentförändring precis på överläppen. Ser precis ut som en markerad mustasch. Jag har aldrig haft det innan. Jag använder inte särskilt mycket smink. Och jag skulle vara så tacksam för tips på en bra concealer! Jag är mörk i håret men blek i hyn. Nu under sommaren blir jag rätt så fräknig! Verkligen tacksam för hjälp och svar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.