Solskydd

Det du behöver veta om solskydd

Det du behöver veta om solskydd

Det är hög tid för denna typ av inlägg känner jag. Trots att det är vår än så länge har iallafall jag spenderat en hel del tid i solen på ”Playa Resort” (den minimala ursäkt till trädgård på baksidan av radhuset, som är så inbakad i andra hus att det känns som utomlands väldigt snabbt) och när jag har gått mina långpromenader har jag sett en hel del folk som gottar sig på balkongen i solskenet.

Sååååå här kommer en hel del sanningar som kan vara bra att tänka på INNAN solning (lätt att vara efterklok när det gäller solning, am I right?)

Vad är UVA och UVB-strålar?

Solens ljus består av olika ultravioletta strålar och det finns tre sorter: A (uva) B (uvb) och C. De skadligaste är C-strålarna, men de stängs ute av atmosfären och når aldrig jorden. De olika typerna av strålar har olika mängd energi. Efter C-strålarna har UVB-strålarna mest energi, så dessa kan bränna huden. Här kommer det fina med Ozonlagret in- ju tjockare ozonlager, desto mindre UVB-strålar når huden. Därför blir det extra farligt när ozonlagret har tunnats ut. Alltså, UVB-strålar = mycket energi= bränner huden på ytan och ger en brun färg.

UVAvsUVB

UVA-strålarna däremot har mindre energi, och deras skador ser man inte på hudytan. Dessa tränger ända ned till underhuden och skadar vårt DNA, vilket kan leda till hudcancer. Dock är det väldigt lätt att bli blind för denna typ av skador, om man exempelvis har varit ute en hel dag och inte blivit bränd. Då tror man kanske att det är lugnt, men UVA-strålarna är sluga och kan som sagt göra skada utan att det märks i form av en rodnad eller ”bränna”.

Jag brukar tänka ”uvB- BARA på ytan, ”uvA- ASLÅNGT ned i huden”. Alla kom-i-håg tricks är bra tricks 😉

Slutsats: Ett fullgott solskydd ska innehålla skydd mot både UVA och UVB, så titta noga på förpackningen innan du köper ditt solskydd.

Hur vet man hur mycket UVA-skydd det är i produkten?

När det står SPF så visar det  bara hur mycket UVB-skydd det är i produkten. Detta är alltså inte lika med hur mycket UVA-skydd det finns. Men för att underlätta för oss har EU-kommissionen tillsammans med branschen tagit fram en symbol som indikerar att produkten har tillräckligt med skydd mot UVA-strålning (som ska vara minst en 1/3 av skyddet mot UVB-strålning). Tänk också på att UVA-strålarna går igenom både moln och glas, så en bilresa i konstant sol genom rutan kräver också sin insmörjning.

UVA-symbol

Hur högt skydd behöver man egentligen då?

Här tvistas det. Men det man vet är att…

Spf 4 = 1/4 = 25% som inte är skyddad.

Spf 20 = 1/20 = 5 % som inte är skyddad.

Spf 30 = 1/30 =3% som inte är skyddad.

Spf 50 = 1/50 =2 % som inte är skyddad.

Alltså är det som du ser minimal skillnad på de högre spferna. Ibland kan det också vara så att SPF 50 är tjockare i konsistensen, så man kan lätt luras till att tänka ”ja, nu har jag ju tagit i ordentligt, detta räcker ju hela dagen”, vilket inte är sant.

Så ska du vara ute i solen, hitta ett solskydd som du trivs med i doft, konsistens och känsla. Stirra dig inte blind på siffrorna, utan ta för vana att ja solskyddsfaktor över 20 och ta tillräckligt och ofta.

Det är nämligen ett fel som många gör, de tar för liten mängd. En vuxen person ska ha cirka 35 gram för att täcka hela kroppen, eller 200 ml för fem till sex smörjningar av hela kroppen. Något att tänka på när det bunkras upp för en hel familj inför solsemestern.

Vad är skillnaden mellan fysikaliskt skydd och kemiskt skydd?

Detta är två olika typer av filter som man som solskyddstillverkare kan använda, kemiskt eller fysikaliskt. Denna text har jag saxat direkt från Läkemedelverkets hemsida: ”Skillnaden mellan dessa filter är att de har olika sätt att ”filtrerar” bort UV-strålningen från huden. Fysikaliska filter, t.ex. titandioxid, består av små partiklar som reflekterar bort UV-strålningen. I kemiska filter tar molekylerna upp (absorberar) UV-strålningen och omvandlar denna till oskadlig strålning, dvs. det sker en kemisk reaktion. Olika UV-filter skyddar olika bra mot UVA- och UVB-strålning. Ett visst UV-filter kan t.ex. ge ett väldigt bra skydd mot UVB-strålning medans det endast ger ett svagt skydd mot UVA-strålning.

Tillverkarna av solskyddsprodukter måste därför se till att använda en kombination av olika UV-filter så att deras produkter ger ett tillräckligt bra skydd mot både UVA- och UVB-strålning. Därför innehåller en solskyddsprodukt ibland både fysikaliska och kemiska filter.”

Det råder också delade meningar om vilket typ av skydd som är bäst, och vissa personer anser själva att de bara kan ha det ena eller andra. Så man får helt enkelt prova sig fram och hitta något som passar en själv.

Andrea Olofsson i Tropea

Alla dessa dagcremer, primers och foundations med solskydd i. Hur ska jag tänka kring dem?

Jo, det man ska tänka på att det alltid är bättre att ha ett ren solskyddscreme om du ska vistas länge i direkt solljus, till exempel på solsemester. De dagcremer som har solskyddsfaktor i sig innehåller ju en massa annat än solskydd, som blandar ut solskyddet och gör det lägre. Dessutom är man i regel inte lika duktig på att lägga tillräckligt tjockt av en dagcreme med solskydd i, så solskyddet kanske blir hälften av det som anges på produkten. Inte heller tar vi tillräckligt av smink med solskydd, där behöver man ta ett riktigt rejält lager för att det ska vara det solskydd i ansiktet som anges på burken.

Däremot tycker jag att denna typ av produkt är ypperlig de dagar där du inte aktivt ska vara i solen, men du kommer kanske vara ute till och från jobbet, hänga en stund vid gungorna med ungarna, sitter framför en dator hela dagarna och så vidare. De makeup-produkter med solskydd i tycker jag också är bra, för då vet man att det inte är någon fara att ha dem i solen även fast de kanske inte skyddar så mycket.

Slutkläm

Det finns inga sätt att ”sola säkert”, då en viss del av strålningen alltid tar sig igenom dina cremer. Så använd ditt sunda förnuft och ta det extra försiktigt mellan 11-15 då solen är som starkast. Det är också viktigt att komma ihåg att solen är väldigt viktigt för oss människor, då sitta inne och uggla hela livet är inte heller en bra lösning.

Lagom är väl ett bra ledord. Ja, så säger vi.

Ha det gott, och sola lagom!

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

6 kommentarer

 1. Om jag har spf 15 i dagkrämen, spf 30 i solskyddet och sen spf 12 i foundation, hur blir det då? Späder dom ut varandra?

  1. Hejsan Kristin!
   Och tack för din fråga.
   Nej, de späder inte ut varandra, men de adderar inte på varandra heller. Solskyddet kommer vara runt 30 då du har det i en ren solskyddscreme.

   Allt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.