När jag stötte på den här bilden på Pinterest började jag fundera på det här med hållbarhet på produkter. Själv trodde jag att jag nästintill skulle dö om jag åt något där datumet gått ut, sedan blev jag student och ja…tankesätt förändras =) Dessutom förklarade någon för mig att hållbarheten på ägg gäller om man inte har dem i kylskåp, och att det är en helt annan som om de hållits kalla.
Och nu till det här med skönhetsprodukter. Dessa tips på hur länge makeupprodukter håller är ju väldigt generella och avser hur länge produkten egentligen håller när man öppnar den. Ovanstående stämmer ganska bra överens med hur det fungerar med traditionella makeupprodukter, men de nya som kommit på senare år har betydligt större del naturliga ingredienser i sig och blir därmed dåliga betydligt snabbare. Nu förtiden har många producenter även dragit ned på mängden konserveringsmedel och då blir ju också hållbarheten i många fall en helt annan.
Ett exempel på ett mer traditionellt märke är Sisley, där hållbarheten på ett pressat puder är 36 månader. Det ser du på märkningen på kartongen, en liten creme med antal månader i.
Man kan tänka lite på det när det gäller makeup, att ju hårdare det är desto längre håller det. Mascara, läppglans, flytande eyeliner, mascara ska bytas oftare än läppstift. DOCK anser ju jag att det är en sak att ha ett öppnat läppstift i en mörk och sval väska, en annan sak om de har hängt med på solsemester, applicerats efter en smaskig middag där man inte riktigt torkat sig ordentligt om munnen. Då är det betydligt större risk att stiftet blir dåligt tidigare.
Ett annat exempel är hudvårdsmärket REN, som visar 9 månader på de flesta av sina produkter. Nu är ju detta en hudvårdsprodukt och ska inte jämföras med ett puder, de flesta klassiska hudvårdsmärken har 12 månader som standard.
Så hur ska man tänka gällande hållbarhet och ingredienser? Som med mat, anser jag. Luktar det konstigt, har det en konstig färg, vet du med dig att du haft det betydligt mycket längre än vad som står på förpackningen- släng. Men man måste också vara lika uppmärksam på produkter där datumet inte gått ut, på samma sätt som man gör med mat. Luktar kött dåligt så äter man det inte, oavsett vad som står på förpackningen.
Undantag att tänka på
– Solcremer: en säsong and that’s it. Oftast är de märkta så också, men superviktigt att vara noga med solskydd. De har man med sig i värme och de blir väldigt utsatta. Skyddet kan försämras märkbart, även om det till synes inte är något fel på produkten. Samma sak gäller makeup och dagcremer med solskydd.
– Och på tal om makeup. Många har reagerat på att exempelvis bareMinerals originalfoundation har en datumstämpel på sig, när de själva går ut med att det är rena mineraler ”så det kan ju aldrig bli gammalt”. Där är det solskyddet och reglerna kring det som ställer till det. Så den fritt fram att använda längre, men om jag inte minns fel så ska en sådan räcka ett 9 månader om man använder den varje dag i medeltjockt lager.
– Naturliga ingredienser: Ja, här är det ju så att olika växter och blommor kan se lite olika ut beroende på hur skörden blev. Så om ditt nattbalsam från Decléor inte råkar ha exakt samma gula färg som den alltid haft kan det vara att växterna helt enkelt ändrats lite. Men om det däremot luktar illa och har en konstig konsistens bör man hiva. Är du osäker? Hör av dig till de som du köpt produkten av, de bör veta eller så kan de kolla upp det med sin leverantör.
– A-vitamin: Ja, A-vitamin känner man igen på sin gula färg. Men i exempelvis Beauté Pacifiques produkter så blir färgen på A-vitaminet mer intensiv med tiden och cremen blir mörkare gul. Detta är inget att oroa sig för, produkten har samma effektivitet ändå.
Andra tips!
– Tänk på att penslar, verktyg och händer spelar roll för hur lång hållbarhet en produkt har. Doppar du en pensel du aldrig tvättar i en cremeconcealer och slänger ned penseln i en ännu snuskigare necessär varje dag så kommer den concealern inte hålla länge. Använder du en läppensel direkt på ett läppstift? Ja, där har du också en fälla, för att inte tala om svampar i kompakta puder. Tvätta ofta, även sminkväskan och fransböjaren! Och självklart tvättar vi händerna innan vi är i burkarna, eller ännu hellre, använder en ren spatel.
– Har du problem med orenheter i huden? Då är det ännu viktigare att hålla produkter och penslar rena, och även att byta örngott ofta. Läs mer om just det här.
– Produkter i pump håller i regel längre, då det inte kommer in någon luft där. Sedan kommer tub, sist kommer burk. Dock är det vissa ingredienser som håller bättre i glas, så därför kan det ibland finnas en tanke bakom att producenten valt just en glasburg (medan vissa väljer det för det är snyggt på hyllan).
– Oftast står datummärkningen på kartongen, inte själva produkten. Så om du vill ha riktig koll, skriv datumet på produkten när du öppnade den.
Här kan man grotta ännu mer, meeeeen det sparar jag till ett annat inlägg. Kram och godkväll!
Ja det där med datum är verkligen rekommendationer förutom på vissa produkter som solskydd. Jag har kvar nagellack som fortfarande håller samma kvalitet de hade i mitten-slutet av 90 talet. De torkar lika snabbt som då, samt att lacket sitter där det ska; på nageln.
Det är ett tag sedan jag slutade slänga produkter bara för att tiden produkten varit öppen. Det känns verkligen på doften när den inte är som den ska.
Kram
Men vad händer egentligen om man använder en ansiktskräm som är för gammal? Kan den bli obrukbar? Kan man bli sjuk?
Tack på förhand!
Vänliga hälsningar
Anna Westerberg
Hejsan!
Nej, Anna, man kan inte bli sjuk.
Men det som kan hända är följande:
– Solskyddsfaktorer ger sämre skydd än de utlovar.
– C-vitamin, retinol och andra känsliga, aktiva ingredienser kan tappa sin effekt.
– Fettet i produkterna kan härskna, och då känner man på doften att den är för gammal.
Det kan ibland vara tricky att veta, men är du osäker kontakta gärna oss om produkter som Hudoteket säljer så kan vi beskriva hur de ska dofta =)
Ha en fin helg!