Foundation/BasGuider, tips & kunskapHudoteket tipsarMakeupTestat

Mineralmakeup- vara eller icke vara?

bareMinerals Orig Found Family Horz

Mineraler i sminket är fortfarande ett självklart val för många. Men vad är det nu igen som är så bra med det & vad skiljer sig de olika åt? Och är det dåligt med traditionella foundations? Här kommer svaren på de absolut vanligaste frågorna jag får i ämnet.

Först och främst vill jag reda ut en grej. Det finns mineralmakeup i den bemärkelse att den säger sig vara helt gjord av mineraler, och så finns det de som enbart innehåller en del mineraler. Alltså kan man inte alltid jämföra märken och tänka ”mäh, här säger de att de är mineralmakeup men de innehåller ju faktiskt det här och det här också”. En del märken kanske bara har valt att ta med mineraler i sin makeup för dess bra egenskaper, men kanske inte helt och hållet vill göra en mineralmakeup.

Såhär kan en ingrediensförteckning på en mineralfoundation ut:

– Titanium Dioxide: Ger solskydd i rätt mängd på huden. Man kan alltså inte fluffa på en pyttemängd och tro att man har solskyddsfaktor 25, nej här får man ha ta ordentligt och i hela ansiktet om det ska räknas som fullgott.

– Zink Oxide: Har lugnande och antinflammatoriska egenskaper. Därför rekommenderar man gärna mineralmakeup till personer med problemhy eller acne.

– Bismuth Oxychloride: Detta är en kemisk sammansättning av bismut, syre och klor, och bildar då en sorts mineralsalt. Denna används för att få en ”smältande” effekt av mineralpulvret på huden. Alltså för att mineralpulvret ska bli till en creme.

– Iron Oxide: Ger färg (ju mörkare desto mer järnoxid).

– Mica:  En mineral med mycket pigment och ger mycket lyster. Har man en hy som lätt blir blank så kan man kika efter varianter utan eller med mycket lite mica i.

Detta låter ju bra- men är det så att traditionella foundations är dåliga?

Nej, det skulle jag inte säga som regel. Dock är ju det här med att foundation ska vara en förlängning av hudvården något relativt nytt, så äldre varianter kanske innehåller just vad som behövs för att göra en täckande och bra foundation. Men där ser du inte så ofta solskydd, antioxidanter, fuktgivande egenskaper och så vidare. Men vissa människor tycker att det räcker gott och väl att ha det i sin hudvård. Dock finns ju risken med väldigt billig makeup (och hudvård) att den innehåller en hel del dåligt krafs, för att man inte kan ha så dyra råvaror när man ska hålla nere priset. Dock finns det givevis undantag från detta.

Men okej, ge några exempel på mineralfoundations och vem som ska ha vilken. Tack!

Okej, här kommer några exempel på produkter som jag gillar som är rena mineralpulver eller som innehåller mineraler:

– Youngblood Liquid Mineral Foundation : En flytande foundation med lätt täckning och den ger väldigt mycket fukt. Toppenbra om man är en torris!

– bareMinerals Original Foundation: En klassiker som bara måste nämnas i detta sammanhang. Är i pulverform och passar alla hudtyper. Man blir bara så snygg.

– Pürminerals 4 in one pressed mineral foundation: Bilder säger mer än tusen ord. Läs mer här om denna pressade variant. 

– Priori Perfecting Minerals Foundation: Detta min vän är mineralmakeupens värsting- fast på ett bra sätt! Denna är en av de cremigaste pulvervarianterna jag har provat och man får en extremt fin lyster i huden. Men det som är unikt med denna produkt är att den innehåller naturens kraftfullaste antioxidant – kaffebäret. Och innehåller solskyddsfaktor 25. Så om du verkligen vill toppa din hudvård med något grymt bra så är detta grejen. Plus i kanten för att borstarna och förpackningarna har så liten påverkan på miljön. Läs mer om det här. 

Perfecting Minerals Group and Brushes on Leaf

 

Toodles!

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

5 kommentarer

 1. Hej!

  Tack för en riktigt bra och informativ blogg som jag upptäckte bara för ett par dagar sedan! Har redan fått en mängd bra tips som jag använt mig av.
  Var inne hos er igår och köpte Jane Iredale mineralpuder, vilket jag fick rekommenderat av någon hos er. Är novis i mineralsminksammanhang och undrar nu nyfiket hur det märket står sig jämfört med de andra som du nämner i inslaget? Jag har torr hy och vill ha mycket lyster. Tack på förhand! Mikaela

  1. Hejsan Mikaela!
   Tack för din fråga och fina ord om bloggen. Det värmer verkligen =)
   Jane Iredale är ett jättebra makeupmärke, absolut. Dock har de ett väldigt brett sortiment och en massa olika foundations som passar olika hudtyper olika bra. Man kan även välja olika beroende på hur mycket täckning man vill ha, om man vill ha en matt effekt eller som du, mycket lyster. Vilken variant har du och vilken borste/applikator har du till?

   Vi hörs!
   Varma hälsningar
   Andrea

   1. Hej igen!

    Stort tack för din snabba återkoppling! Som sagt, jag är nybörjare när det gäller mineralmakeup men har varit intresserad av att testa en längre tid. Det jag fick rekommenderat då jag nämnde mina behov och önskemål (torr hy, lyster och halv- till heltäckande) var Jane Iredales pressade mineralpuder samt en bronze. Köpte även ett fuktspray som ska fixera makeupen. Borsten som jag använder är av lite dyrare sort och halvhård.
    Om du skulle rekommendera något annat märke utöver (testar gärna fler), vilken skulle det då bli? Vill gärna se lite ”retuscherad” ut, men på kortast möjliga tid. 🙂

    Nu ska jag fortsätta att läsa bakåt i bloggen, slukar alla dina tips med hull och hår. 🙂

    Gott Nytt År!

    Vänliga hälsningar Mikaela

 2. Då jag kommer att beställa från er webshop får du även gärna skriva förslag på vilken färg jag bör beställa på produkten. På Janes mineralpuder har jag warm silk vilken jag tycker fungerar fint. Tack!

  1. Hej igen Mikaela!

   Hur har du upplevt makeupen som du har nu? Toppen om jag vet hur du upplever den pressade från Jane Iredale, vad som är ”täckande” upplevs ju olika från person till person. Så bra att ha något att utgå ifrån =) Och har du några speciella önskemål på märke eller konsistens? (pressad, pulver, flytande). Så ska jag gå loss i makeupstudion sedan och få fram något kul som jag tror du kommer gilla!

   Allt gott!
   Varma hälsningar
   Andrea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.