Fakta om hudvårdsmärkenIngredienser

Ekolyx med Mette Picaut

Ekolyx med Mette Picaut

M Picaut är ett litet men naggande gott märke, som trots sin minimalism i sortimentet kammat hem extremt många prestigefulla priser. Den svenska & ekologiska hudvården har också skördat stor framgång utomlands, men jag tycker att för få vet om hur bra detta märke är, så därför kommer här storyn om M Picaut…

M Picaut står för Mette Picaut, som är kvinnan bakom märket. Och Mette är en sån där person som är helt omöjlig att inte gilla. Så otroligt ödmjuk, glad, positiv, nyfiken- och framförallt så brinner hon för ”sina bäbisar” (sina produkter). När hon var här sist frågade jag en fråga om hur det fungerar när hon tar fram sina produkter, och hon fortsatte babbla i all evighet. För hon brinner för det! Hon är inblandad i precis varenda detalj. Exempelvis att plasten som vissa förpackningar är gjorda av kommer från ett litet ställe i Hjo. Exempelvis att den ekologiska Aloe Veran som de använder är frystorkad, av den anledningen att när de fraktas tar den mindre plats då och blir mer miljövänlig. För att inte tala om allt det kemiska hon är insatt i. I LÖVE IT! Med många märken så är det en doktor bakom, och det är superbra, men med Mette känns det väldigt nära. På riktigt.

Mette Picaut och Helene Flink på Hudoteket i JönköpingEtt skratt är alltid nära till hands med de här brudarna. Helene Flink till vänster, hudterapeut som hjälper till med Mettes utbildningar och så Mette.
 

Hur började det hela då?

Jo, Mette var modell under flera års tid i Asien och har även pluggat till sjuksköterska samt alternativ medicin. Intresset fanns redan då för hudvård, och helst ekologisk sådan. Men hon tyckte att det var skralt på marknaden med så kallad ”Ekolyx”, det mesta var på den tiden mycket samma samma. Ekologiska, naturliga salvor som luktade samma och var gjorda på samma oljebas, men inte så mycket mer. Så hon tog hjälp av en kemist och började sätta sig in i allt som har med cremeskapandet att göra, för att senare ta fram en egen serie. Tyngden skulle ligga på att det skulle vara ekologiskt till så stor del som möjligt, det skulle vara få produkter och dofterna skulle komma från ingredienserna. Då hon varit så mycket i Japan influerades hon mycket av deras tänk, och främst deras matkonst. Det ska vara bra råvaror och det är råvarorna som ska smaka.

Ingredienser

Huvudingrediensen i Mettes produkter är havtorn, eller rättare sagt extrakt från fruktköttet. Havtornet växer på buskar och är känt för dess fina effekter på huden. Det innehåller enligt M Picaut 190 bio-aktiva ämnen, och används i M Picauts produkter främst som anti-age ingrediens och går som en röd tråd genom hela serien. Detta är bra med havtornet:

 • Högt innehåll av betakaroten, Omega 3, 6, 7 och 9 vilket ger mycket näring
 • Ökar hudens regenerationsprocess
 • Har lugnande hud-egenskaper
 • Anti-inflammatorisk och hög andel skyddande antioxidanter
 • Ökar hudens egen förmåga till självläkning
HavtornHär har vi det, havtornet! Bild lånad från mettepicaut.se
 

Men i och med att detta ska vara ekolyx som faktiskt gör en skillnad på en åldrad hud, så har de tillsatt lipo-peptider som ska ge en synlig minskning av rynkor. Här har jag kopierat texten från Mettes egen hemsida angående just peptiderna:

”Vår effektiva kombination av lipo-peptider ger en synlig minskning av rynkor med 45 % redan efter 2 månaders användning. Peptider är kedjor av naturligt förekommande aminosyror, som stimulerar produktionen av b la kollagen. Brist på kollagen är en av huvudorsakerna till att huden åldras, pga en lägre proteinhalt. Peptider passar alla hudtyper eftersom de finns naturligt i kroppen och orsakar därför inte irritation eller överkänslighet mot solen, som retinol (A-vitamin) eller AHA kan göra. Vi använder oligopeptider och tetrapeptid-3 för deras evidensbaserade effekter. (Peptider är rekommenderade att använda i förebyggande syfte redan när man är runt 30 år och ser de första tecknen på linjer. Den vanligaste åldern är annars från 35 år och uppåt.

 • Stimulerar och ökar effektivt hudens egen produktion av kolagen, elastin och hyaloronsyra, vilket gör att huden reparerar sig själv.
 • En maximal koncentration används i ”Skin Perfect Moisturizer” för ett optimalt resultat.
 • Ger en fastare hud och en minskning av rynkdjupet.
 • Passar även känslig hy.

En fransk studie visar att kombinationen av oligopeptid och tetraeptid-3 har en mycket god effekt. I studien som är en dubbelblindstudie fick försökspersonerna själva göra en uppskattning av behandlingen. Det ingår även en klinisk helhetsbedömning, en fotografisk bedömning och laserprofilometri som visar hudens rynkdjup.”

Förutom havtorn och peptider har de andra fina, ekologiska ingredienser så som jojobaolja, kakaosmör, aprikoskärnolja och Aloe Vera.

Men hur vet man att det är ekologiskt, märket har ju ingen stämpel?

Såhär ligger det till. Att få en certifiering av exempelvis Ecocert kostar oerhört mycket pengar. Så därför är det många mindre märken som inte har möjlighet att köpa en certifiering eller väljer att inte göra det, då man tycker att det är viktigare att lägga pengar på något annat. M Picaut och Cicamed är två svenska ekologiska märken som är exempel på detta. Dock anser jag att man inte bör stirra sig blind på en certifiering, då gränserna för vad som måste vara ekologiskt ändå är ganska låga. Om jag inte minns helt fel är gränsen för just Ecocert 10%. Alltså att 10% måste vara ekologiskt, och det anser jag är ganska lite om man nu ska kalla en vara ekologisk. DOCK finns det säkerligen märken med certifieringen som har mycket mer än 10% ekologiskt innehåll i sina burkar, men faktum kvarstår. Man måste vara lite om sig och kring sig som konsument för att veta exakt hur det ligger till med innehållet.

Ingredienser Mette Picaut Baksidan på en M Picaut produkt. Gaaanska mycket ekologiskt där =)
 

Vem passar M Picauts produkter till?

Många! Det är som sagt en liten men trevlig serie, som passar de med normal hud, torr hud, mogen hud, känslig hud, kombinerad hud. Den enda som jag kanske inte kan köra hela baletten rakt av är en aknekund, men då dessa produkter är väldigt lugnande kan man kombinera vissa produkter hos M Picaut med produkter med lite mer krut i.

M Picaut Hydrating WaterMin personliga favoritprodukt just nu är M Picaut Hydrating Water. När Mette berättade hur stor del av flaskan som är Aloe Vera så blev jag helt paff- typ hela flaskan är Aloe Vera och så lite trollhassel på det. Mumma! Jag använde denna på planet till Florens och såg ut som en nyponros när jag kom fram (om jag får säga det själv, haha). Och nu står den fina flaskan (i handgjort glas) på mitt skrivbord och bara är så snygg.

M Picaut Precious OilEn annan produkt som jag inte hunnit testa så länge själv ännu, men som är så lovordad i media är hennes M Picaut Precious Oil. Ett närande och helande anti-age serum, men också en superboost för torrisar! Perfekt som nagelbandsolja eller för en yttorr acnehud. Aprikoskärnolja tillsammans med havtornolja och peptider är det bland annat som utgör denna flaska.

Som avslutning vill jag säga att Mette är inte den som ligger på latsidan, så vi kommer säkert få se mer av henne framöver…=) Can’t wait!

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

6 kommentarer

 1. Hej Andrea,

  Nu har jag en lite dum fråga… Kan jag kombinera Biodroga MD Skin Booster Intense Moisture Serum med Comfort Zone Tranquillity Nourishing Radiance Face Cream? Jag har hört att man inte ska kombinera allt för många märken. Dock är jag nyfiken på testa något nytt än min vanliga kombo Bioline + Comfort zone.

  Kram Sandra

  1. Hejsan Sandra!
   Det går finfint! Det är inget i de produkterna som krockar. Dock ska man inte blanda olika syramärken med varandra. Kanske inte heller byta produkter varje vecka och stressa huden på det sättet. Dock kan det i vissa fall ge en synergi effekt att använda serum och creme från samma märke, men ibland kan det också vara ett säljargument…=) Så länge huden är nöjd och lugn kan man skälv vara lugn, hävdar jag =)
   Lycka till!
   Kram Andrea

 2. Hej
  Jag snubblade över en ekologisk hudvårdsserie som heter nourish som verkar vara bra grejer i. Är det någonting ni kommer ta in i sortimentet ?

  1. Hejsan Susanne!

   Spontant och skulle jag säga ja, men då PH-formula enbart får säljas av hudterapeuter rekommenderar jag att du kollar med din hudterapeut vad hon rekommenderar. Det kanske inte är dåligt, men kanske inte heller optimalt =)

   Allt gott! Kram Andrea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.