Inspiration

Senaste trenden: Forest bathing

Senaste trenden: Forest bathing

När jag var i Italien senast hade vi förmånen att lyssna på en mängd internationella, oberende föreläsare (som alltså inte jobbar åt något varumärke). Ett av seminarierna innehåll en ”soffpanel” som bestod av ett flertal höjdare inom SPA-branchen. De pratade om wellness, och att detta är ett område som växer så det knakar. Människor är så extremt uppkopplade och digitala å ena sidan, så de behöver och vill å andra sidan ha  fler fysiska upplevelser. Den framtida konsumenten kommer lägga mer tid, pengar och energi på upplevelser (generellt). En trend som de nämnde specifikt var något som kallas ”Forest Bathing”. Just detta fenomen är inte nytt, det kommer från Japan och Shinrin på japanska betyder “forest (skog),” och yoku betyder “bath/bad”. Så shinrin-yoku betyder att ta in skogens atmosfär med allt vad det innebär, dofter, ljud och färger. Men det som är nytt, är att fler och fler människor bor i städer och fler har behov av att ta sig ett skogsbad då och då för att må bra. Varför? Läs vidare om det här.

Forest Bathing skonhetssnack.se IMG_5023

Nyttan av att vara ute i naturen

Som jag har skrivit om tidigare så är det bevisat genom forskning att människan mår bra av att vara ute i naturen. Att promenera i naturen har visar sig minska stress, oro och depression samtidigt som man boostar det goda humöret och välmåendet. Träd släpper ifrån sig ett ämne som heter fytocider, och när du andas in dem så minskar mängden kortisol i kroppen. Även när man tittar på gröna växter eller blått vatten har det en god effekt på hälsan. Ljudet av skog och vatten sägs också vara lugnande.

Fler bor i stadsmiljö

Då fler och fler människor bosätter sig i stadsmiljö med mindre och mindre grönområden är det upp till oss själva att hitta något grönt att titta, dofta och lyssna på. År 2030 beräknas cirka 60% av jorden befolkning bo i städer, och därför är det extra viktigt att tänka till kring detta. Jag har skrivit mer om just detta i ett annat inlägg som du hittar här>.

Forest bathing- 5 minuter räcker

Det kanske låter konstigt att vi i Sverige måste tänka till på detta (vi har ju så himla många träd?!) men handen på hjärtat, det finns nog väldigt många därute som går längs en asfalterad väg till jobbet, sitter framför en dator eller är inomhus, och går sedan samma vända hem igen. Fem minuter skogsbad om dagen räcker för att det ska ha en positiv inverkan på din hälsa. Det är något som jag själv kännt av länge och tar hellre en hurtig promenad än går till gymmet. Det ger liksom hela mig mer på något vis. Och nu förstår jag ju varför.

Så leta upp en plätt och skogsbada så ofta du kan- det kommer göra dig gott!

Bilderna i detta inlägg kommer från en härlig ”forest bathing” stund jag hade häromveckan. Underbart!

Här är en annan bra artikel om just detta ämne. 

Nu blir det ut på promenad, mörkt som sjutton är det, men man kan ju alltid lyssna och dofta på naturen 😉

Forest Bathing skonhetssnack.se IMG_5019

Dela detta inlägg

Andrea Olofsson heter jag och på denna blogg snackar vi skönhet! Jag är uppvuxen i skönhetsbranschen och har därav testat det mesta av det bästa. Och självklart även grejer som inte är lika bra =) Läs gärna mer om mig och min bakgrund inne på "Om mig" i toppmenyn. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentarsfältet, jag älskar skönhetssnack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.